Betekenis van de kleuren van het lichtzwaard

couleur sabre laser

Sinds de eerste verschijning van Star Wars in 1977 hebben lichtzwaarden fans van de saga over de hele wereld gefascineerd. De lichtzwaardgevechten zijn emblematisch geworden voor de franchise. Er zijn zelfs lichtzwaard academies ontstaan in Frankrijk!

Maar wist je dat elke kleur lichtzwaard een speciale betekenis heeft? In dit artikel onderzoeken we de verborgen betekenissen achter de kleuren van Star Wars lichtzwaarden.

Een wapen dat de ziel weerspiegelt

Jedi en Sith moeten hun eigen lichtzwaarden bouwen om hun training in de Force te voltooien.

De kleur van een lichtzwaard hangt af van de Kyber-kristallen die het bevat. De Jedi kiezen hun kristallen door een band met hen te forceren, terwijl de Sith ze synthetisch creëren.

De kleuren van lichtzwaarden kunnen informatie geven over de Jedi of Sith die ze gebruiken, zoals..:

 • hun verbinding met de Force
 • hun vechtvaardigheid
 • hun controle over emoties

Daarom wordt vaak gezegd dat het zwaard de ziel weerspiegelt. De kleur van het zwaard zegt veel over de persoonlijkheid van de drager.

De verborgen betekenis van lichtzwaardkleuren

Laten we beginnen met de klassiekers…

Rood lichtzwaard: haat & geweld

rood lichtzwaard

Rode lightsabers worden geassocieerd met personages die de duistere kant van de Force gebruiken. Ze worden gemaakt met behulp van Kyber-kristallen die door hun gebruik “verwond” worden om het lemmet de rode kleur te geven.

Deze zwaarden vertegenwoordigen:

 • het ontketenen van passies
 • het onvermogen om iemands emoties onder controle te houden
 • de inspiratie van angst
 • haat tegen anderen
 • meedogenloos geweld

De Sith gebruiken bijna uitsluitend rode lichtzwaarden. De kleur rood werd een gemakkelijke manier om ze te identificeren na Dark Bane‘s regel van twee.

Beroemde personages die rode lichtzwaarden gebruiken zijn onder andere Darth Sidious, Darth Vader, Darth Maul, Lord Tyranus, Darth Revan en Kylo Ren.

PS: we schreven een artikel over de weinig bekende geschiedenis van Darth Vader’s lichtzwaard.

Blauw lichtzwaard: een Jedi wapen

blauw lichtzwaard

Als je een Jedi wilt zijn, dan is blauw de kleur voor jou!

De blauwe zwaarden staan voor de volgende principes:

 • oprechtheid
 • dapperheid
 • toewijding aan anderen
 • emotionele onthechting

De blauwe lichtzwaarden worden gehanteerd door de Jedi bewakers. Deze Jedi zijn het meest ervaren in lichtzwaardgevechten. Zij zijn de beste duellisten in de Orde. Daarom gebruiken ze de kracht minder dan andere Jedi en geven ze de voorkeur aan zwaardvechten, hun specialiteit!

De blauwe lightsaber is gebruikt door beroemde figuren als Anakin Skywalker, Luke Skywalker, Obi-Wan Kenobi, Cal Kestis, Aayla Secura en Ezra Bridger. Met deze sabel voel je je als een echt lid van de Jedi Orde!

Zie ons onderzoek naar Anakin’s lichtzwaard.

Groene lichtzwaard: een zesde zintuig

groen lichtzwaard

Het groene lichtzwaard is bijna een zesde zintuig: de Jedi voelen aan wat er om hen heen gebeurt en trekken snel conclusies. Ze worden vaak gebruikt door oudere Jedi. Bijvoorbeeld, Yoda’s lichtzwaard is groen.

Specifiek is de kleur groen synoniem voor:

 • wijsheid
 • spiritualiteit
 • harmonie
 • samenwerking
 • diepgaande kennis van de Force

Groene lichtzwaarden worden meestal gebruikt door Jedi die een sterke band met de Force hebben. Ze komen veel voor bij Jedi Consulaten, een van de drie paden die een Jedi kan bewandelen na het bereiken van de rang van Jedi Knight.

Qui-Gon Jinn, Luke Skywalker en Meester Yoda zijn bekende bezitters van groene zwaarden. Ze zijn als de grote broers van de Force. Bovendien kunnen alleen consulaire Jedi na de dood van hun lichamelijke vorm blijven bestaan door zich met de Kracht te versmelten. Dit verklaart Yoda’s verschijningen in de saga na zijn dood.

Stel je de kracht voor om deel uit te maken van de energie van het leven zelf! Dus als je je meer verbonden wilt voelen met het universum en de ultieme Jedi wilt zijn, ga dan voor een groen lichtzwaard!

Violet lichtzwaard: een balans van de Force

paars lichtzwaard

Als je de meest mysterieuze Jedi in je melkwegstelsel wilt zijn, dan is het paarse lichtzwaard iets voor jou!

De houder van zo’n lichtzwaard moet…

 • waaghals
 • vet
 • agressief
 • onverschrokken

De beroemdste paarse lichtzwaard drager was Jedi Meester Mace Windu. Hij was een van de weinige Jedi die sterk genoeg was om Vorm VII te beoefenen: een stijl van lichtzwaardvechten waarbij een Jedi gevaarlijk dicht bij de Donkere Zijde moest komen.

Dus als je een Jedi wilt zijn die met vuur speelt, dan is het paarse lichtzwaard van Mace Windu iets voor jou!

Magenta lightsaber: een medelevende marker

magenta lichtzwaard

Als je op zoek bent naar een lichtzwaard dat zich onderscheidt van de massa, dan is de Magenta Lightsaber iets voor jou!

Deze zwaardkleur is het symbool van:

 • mededogen
 • vrouwelijkheid
 • de charme

Het wordt niet veel gebruikt in het Star Wars universum, maar het is gehanteerd door een van de beroemdste legendarische personages: Mara Jade, de vrouw van Luke Skywalker.

Mara Jade Zij ontving dit unieke kristal van Keizer Palpatine, als dank voor haar diensten als Hand van de Keizer. Helaas verloor ze haar kling in een duel na de slag om Endor. Daarom bouwde ze later een paars lichtzwaard om Jedi-ridder te worden in de Nieuwe Jedi Orde.

Als je je wilt onderscheiden van de klassieke Jedi, is magenta de lichtzwaardkleur voor jou!

Geel lichtzwaard: het wapen van de Sentinels

geel lichtzwaard

Gele lichtzwaarden zijn zeldzaam bij de Jedi Orde. Van de beroemde Jedi Plo Koon, Ahsoka Tano en Rey Skywalker is bekend dat zij deze klingkleur hebben gehanteerd.

Het gele lichtzwaard symboliseert:

 • diplomatieke en onderhandelingskracht
 • de wijze vrouw
 • sereniteit
 • een behendige, snelle en precieze vechtstijl

Gele lichtzwaarden worden vooral geassocieerd met Jedi Sentinels. Dit is een van de drie wegen die Padawans kunnen bewandelen nadat ze tot Jedi-ridder zijn verheven.

De Sentinels begrepen dat de Force niet alles kon oplossen. Daarom gebruikten ze veel praktische kennis om spionnen of technici te zijn. Het waren ook echte diplomaten.

De gele kleur weerspiegelt dus een evenwicht tussen het groen van de Jedi Consular en het blauw van de Jedi Guardian.

Wit lichtzwaard: een wapen voor de rebellen

wit laser zwaard

Het witte lichtzwaard verwijst naar verschillende ideeën:

 • onafhankelijkheid
 • neutraliteit
 • de weigering zich te onderwerpen aan de gevestigde orde

Witte lichtzwaarden zijn relatief zeldzaam in de Star Wars saga. Hoewel ze werden gebruikt in het tijdperk van de Hoge Republiek, wordt hun moderne gebruik vooral geassocieerd met het personage vanAhsoka Tano. Ahsoka, een voormalige leerling vanAnakin Skywalker, verliet de Jedi-orde op slechte voet en moest het gebruik van haar twee groene lichtzwaarden opgeven.

Het was op de landbouwmaan Raada, na een ontmoeting met een Zesde Broeder van Inquisitorius, dat zij de witte lichtzwaarden creëerde. De kleur wit symboliseert zijn evolutie als Jedi en zijn verlangen om afstand te nemen van zijn verleden en zijn fouten.

Zwart lichtzwaard: een te winnen wapen

zwart lichtzwaard

Het zwarte lichtzwaard staat voor:

 • het vermogen om een groep op te leiden
 • prestige
 • een geweldige vechttechniek

Deze echte sabel is gemaakt door de beroemde Mandaloriaan Tarre Vizla en is uniek in zijn soort, met een zwart plasmablad dat gebogen is als een traditionele sabel. Het heeft het ongelooflijke vermogen om andere messen naar zich toe te trekken, waardoor aanvallen tegen de houder bijna onmogelijk worden.

Met het Zwarte Zwaard is Vizla de ultieme heerser van zijn thuisplaneet geworden, en nu kun jij de volgende zijn die het slagveld domineert. Het werd geïntroduceerd in de serie The Mandalorian. Om eigenaar te worden van dit zeldzame juweel, moet je de huidige eigenaar verslaan in een duel tot de dood. Ben je klaar om de uitdaging aan te gaan en de volgende Mandaloriaan te worden?

NB: er zijn echter enkele misverstanden en mysteries rond de kleur van de zwaarden van bepaalde personages in de saga. Grievous had bijvoorbeeld vooral blauwe en groene sabels.

FAQ

Wat is de betekenis van de kleur van een lichtzwaard?

De kleur van een lichtzwaard symboliseert de eigenschappen en overtuigingen van degene die het gebruikt. Rode lichtzwaarden worden geassocieerd met de Sith en symboliseren woede en haat, terwijl blauwe lichtzwaarden worden geassocieerd met de Jedi en wijsheid en innerlijke kracht symboliseren.

Waarom zijn er verschillende kleuren lichtzwaarden?

De verschillende kleuren lichtzwaarden zijn het resultaat van verschillende constructiekeuzes en kristallen die gebruikt zijn om ze te maken. Elk van deze kristallen heeft unieke eigenschappen die de kleur en de mogelijkheden van het lichtzwaard beïnvloeden.

Is het mogelijk om een lichtzwaard in verschillende kleuren te hebben?

Het is mogelijk om een lichtzwaard te hebben dat van kleur verandert afhankelijk van de omstandigheden, zoals het lichtzwaard van Anakin Skywalker in de Star Wars films. Ze zijn echter uiterst zeldzaam en moeilijk te vervaardigen.

Kun je de kleur van een lichtzwaard veranderen als het eenmaal gebouwd is?

De kleur van een lichtzwaard staat vast zodra het gebouwd is. Het is daarom onmogelijk de kleur van een lichtzwaard te veranderen zonder het opnieuw te bouwen.

Is het mogelijk om thuis een lichtzwaard te maken?

Het is mogelijk om thuis replica lichtzwaarden te maken, maar het is uiterst moeilijk om een echt werkend lichtzwaard te maken. Dit vereist geavanceerde kennis van wapenbouw en het gebruik van de Kracht.