Mace Windu’s paarse lichtzwaard…

sabre laser violet

Mace Windu’s paarse lichtzwaard is atypisch. Veel fans hebben allerlei theorieën bedacht over wat het betekent… terwijl het eigenlijk een weinig bekende anekdote uit de film is die de kleur verklaart! Maar laten we het eerst hebben over de kenmerken van zijn zwaard.

Kenmerken van Windu’s lichtzwaard

mace windu zwaard

Een stevig handvat: het handvat is zwart met een zilveren metalen strip en een doosvormige bescherming aan de basis. Het zwaard was gemaakt van een geharde legering, versierd met gouden en zwarte strepen, en bedekt met zacht leer voor een betere grip.

Een lemmet met een violet kristal: een lemmet dat schittert met een heel apart licht. Het is breder en zwaarder dan de meeste lightsaberwaardoor het een krachtig en indrukwekkend wapen is. Het is ook langer dan standaard messen, met een totale lengte van bijna een meter. Het amethistkristal waaruit het lemmet bestond, moest de kleur weerspiegelen van het inferno dat hij produceerde als hij zijn vijanden te lijf ging.

Een enkele beschermer: hij steekt in twee punten boven het lemmet uit. Met deze bescherming kan Windu aanvallen vanuit alle hoeken blokkeren.

Een symbolische betekenis: omdat de kleur paars staat voor de combinatie van de Lichte en Duistere Krachten. Het weerspiegelt Windu’s filosofie dat de Jedi bereid moeten zijn alle vormen van de Force te gebruiken om de duistere kant te verslaan. Deze zelfde filosofie wordt weerspiegeld in zijn eigen vechttechniek, genaamd “Vaapad”. Het stond hem toe dichter bij de donkere kant te komen… om het beter te bestrijden! Meester Windu deelde het onderwijs van deze gevaarlijke discipline met verschillende van zijn leerlingen, waaronder Depa Billaba, Adi Gallia, Echuu Shen-jon, en zijn vriend Sora Bulq.

Waarom is Mace Windu’s zwaard paars?

Een anekdote van de opname

Aanvankelijk, in de vroege scripts en ontwerpen, werd Windu’s lichtzwaard ontworpen met een klassieke blauwe kling. Dit is de lichtzwaardkleur van de meeste andere Jedi in de Orde. Dat veranderde echter tijdens een gesprek tussen de acteur die Windu speelt, Samuel L. Jackson, en regisseur George Lucas. De acteur vroeg om de kleur van Mace Windu’s zwaard te veranderen in paars…

Toen Samuel L. Jackson het script zag voor de Slag om Geonosis, waar veel van de Jedi met blauwe of groene lichtzwaarden moesten vechten, gaf hij onmiddellijk te kennen dat hij zich wilde onderscheiden van de andere personages.

“Toen ik dat zag, dacht ik dat ik onmogelijk op het scherm te zien zou zijn. Dus vroeg ik George of ik een andere kleur zwaard mocht dan de anderen. Enige tijd later, toen we heropnames deden, kwam George naar me toe en zei: “Je moet dit zien… het is al verknoeid op het net”. En hij liet me een foto zien van mij met een paars zwaard. Ik was super blij, want nu, ook al ben ik verdwaald in het midden van 300 Jedi, weet ik nog steeds waar ik ben.” Samuel L. Jackson rapporteerde. George Lucas ging uiteindelijk akkoord met het verzoek. Zo werd paars een kenmerkend element van Mace Windu.

Een symbolische betekenis?

Violet is een combinatie van twee primaire kleuren: blauw en rood. Sommigen hebben gespeculeerd dat het paars staat voor het ambivalente karakter van Mace Windu, halverwege tussen de Jedi en de Sith. Deze theorie werd echter ontkend door Samuel L. Jackson zelf, die verklaarde dat de kleur paars geen bijzondere betekenis had.

Desondanks hebben Star Wars fans gezocht naar een canonieke verklaring voor deze ongewone kleur. Sommige strips hebben de oorsprong van Mace Windu’s zwaard onderzocht. Deze tonen Mace Windu die naar een verre planeet reist om de kristallen te verzamelen die zijn sabel de kleur paars geven.

purple sabre service

Hoe rechtvaardigde Star Wars het verzoek van de acteur?

Toen Samuel L. Jackson vroeg om een paarse sabel voor zijn personage Mace Windu in Star Wars, kon George Lucas zijn aandringen niet weerstaan. Maar dit had een rechtvaardiging nodig in het Star Wars universum…

Dit is waar Star Wars – Icons Volume 9 om de hoek komt kijken, een verzameling strips waarin Mace Windu het verhaal vertelt van zijn reis om een paars lichtzwaard te bemachtigen. In het verhaal “De Stenen” vertelt de Jedi hoe hij visioenen had van een ideale sabel die in zijn bewustzijn materialiseerde, maar die niet de fysieke vorm kon aannemen waarop hij hoopte. Meester Yoda stuurt Windu naar de planeet Hurikane om het probleem te verhelpen.

Op Hurikane ontdekt Windu habitats van stenen, waaronder paarse fragmenten. Een inboorling probeert over een afgrond te springen en valt in de leegte, waarbij hij in een veelheid van stukken breekt. Mace Windu gebruikt dan de kracht om het te herbouwen, en als dank bieden de rotswezens hem amethistkristallen van Hurikane aan. Door deze beloning kon hij later het bekende paarse lichtzwaard monteren.

Hoewel het wapen niet wordt gebruikt door Mace Windu in Star Wars, Episode I: The Phantom Menace, zijn er al beeldjes verkrijgbaar waarop Windu te zien is met zijn lightsaber nooit gezien in de films. Dit stripboek geeft een verklaring voor de kleurverandering van het lichtzwaard, veroorzaakt door de verzoeken van de acteur.

Een soortgelijk verhaal:

Een andere bekende acteur had een soortgelijk verzoek gedaan. Het is Christopher Lee, die Count Dooku speelt. De laatste kreeg zijn wapen gebogen, zonder bekende reden.

Meester Windu’s legendarische gevechten…

windu zwaard

Als wapenmeester stond Mace Windu bekend als een van de beste lightsaber in de Jedi Orde. Zijn vechtstijl was agressief en onvoorspelbaar.

Hij had een gave die‘breekpunten‘ werd genoemd, waarmee hij veranderingen in de loop der gebeurtenissen kon voorspellen.

Tijdens de Clone Wars gebruikte Mace Windu zijn lichtzwaard op verschillende fronten, waaronder Ruul, Haruun Kal en Boz Pity. Mace Windu’s meest memorabele duel vond echter plaats op Coruscant tegen Supreme Chancellor Palpatine, die in werkelijkheid de Sith Lord Darth Sidious was.

Vergezeld door Kit Fisto, Agen Kolar en Saesee Tiin, ging Mace Windu naar het gebouw van de Senaat Administrator om Palpatine te vragen zijn macht af te staan. Dit leidde tot een episch duel tussen de vier Jedi en de Sith. Ondanks hun moed en vaardigheid werden de Jedi een voor een verslagen, waardoor Mace Windu het alleen tegen Palpatine moest opnemen.

Met de Vaapad versloeg Mace Windu bijna de Sith door zijn bliksem te blokkeren met zijn lichtzwaard. Echter, Anakin’s lichtzwaard zal het scenario omkeren… In één klap hakt Anakin de hand van Mace Windu af, zodat hij zich niet kan verdedigen tegen Palpatine’s Sith bliksem. Mace Windu werd dus in de leegte gegooid, waardoor het veld vrij kwam voor Palpatine om zijn dictatuur op te zetten!

FAQ

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van Mace Windu en zijn lichtzwaard?

Een ongewone bladkleur: amethist violet. Een gevechtstechniek gemaakt door Mace Windu zelf: de Vaapad (variant van vorm VII). De gave van ‘breekpunten’: gebruikt door Mace in de strijd, het stelt hem in staat veranderingen in het verloop van gebeurtenissen te raden.

Wat is het verband tussen Mace Windu’s persoonlijkheid en zijn lichtzwaard?

De paarse kleur van de sabel, die het naast elkaar bestaan van de Lichte en Duistere Krachten symboliseert, weerspiegelt de visie van de Jedi dat “het doel de middelen heiligt”. Voor Mace Windu is het inderdaad de missie van de Jedi om de duistere kant van de kracht te verslaan en deze strijd kent volgens hem geen grenzen: het maakt niet uit hoe, elke methode is goed, zolang de duistere kracht ermee kan worden overwonnen.