Anakin Skywalker’s lichtzwaard…

sabre laser anakin

Anakin’s lichtzwaard is een weerspiegeling van een bewogen en donkere geschiedenis… We vergeten vaak dat hij er zelfs twee had!

De overgang van het ene zwaard naar het andere is echter een breekpunt. Dit symboliseert zijn transformatie van een jonge padawan tot een ervaren Jedi-meester die geduchte Siths kan verslaan.

Maar belangrijker is dat zijn tweede lichtzwaard ook gebruikt zal worden door Luke, Rey en Kylo Ren!

Twee zwaarden: twee verhalen

anakin zwaard

Anakins eerste sabel werd gemaakt door de beroemde Jedi-meester Qui-Gon-Jinn. De laatste sterft door Darth Maul’s lichtzwaard, en Anakin krijgt zijn sabel terug. Helaas verliest Anakin zijn eerste sabel in de slag om Geonosis.

Om het laatste te vervangen, zal hij een tweede zwaard creëren, dat het “Skywalker zwaard” zal worden. Met de goedkeuring van Yoda en de Jedi Raad, zal hij met Kenobi naar Ilum reizen om dit nieuwe wapen te bouwen. Het is met dit nieuwe lichtzwaard dat Anakin “De onverschrokken held” genoemd zal worden.

Dit zwaard heeft een tragische geschiedenis… Hiermee beging hij de wreedheden die leidden tot zijn wending naar de duistere kant. Nadat hij het zwaard in de ruimte had achtergelaten, bleef hij vele jaren onvindbaar…

Met zijn tumultueuze geschiedenis, blijft Anakin’s lichtzwaard een iconisch onderdeel van de Star Wars franchise, symbool voor zowel :

  1. De tragedie van de val van Anakin, de afdaling van het legendarische personage naar de duistere kant van de Force en zijn transformatie in Darth Vader, veroorzaakt door zijn angsten, woede en verlangen om zijn vrouw te redden.
  1. Aan de andere kant zien we de hoop van zijn zoon Luke die traint om zijn vader terug te brengen naar de lichte kant van de Force. In “Return of the Jedi” ontdekken we het lot van Anakins zwaard. In deze film haalt Luke Vader’s lichtzwaard terug en gebruikt het om Vader en Keizer Palpatine te verslaan.

Anakin’s lichtzwaard is doorgegeven door de generaties Skywalkers, en is een symbool geworden van het erfgoed en de continuïteit van hun familie.

Erfenis van het zwaard

Dit lichtzwaard is meer geworden dan alleen een wapen, het is een symbool van kracht dat generaties fans over de hele wereld heeft geïnspireerd.

Hoe werd het later het lichtzwaard van Luke Skywalker?

Na de dood van Anakin Skywalker bleef het lichtzwaard vele jaren verborgen. Uiteindelijk vindt Luke Skywalker het in het wrak van zijn vaders ruimteschip.

Het lightsaber van Anakin Skywalker is ook een symbool van hoop en licht geworden in het Star Wars-universum. Het markeert Luke Skywalker’s vastberadenheid om het pad der gerechtigheid te volgen, zelfs in de donkerste tijden.

Kenmerken van Anakin’s lichtzwaard

anakin zwaard

Het lichtzwaard van Anakin onderscheidt zich door de chromen kleur en de zwarte randen aan de onderkant van het handvat. Aan de binnenkant van het handvat zit een blauw Kyber kristal, waaruit een blauw lemmet ontstaat, symbool van de Jedi orde!

Inderdaad, blauwe zwaarden staan voor rechtvaardigheid en bescherming. Ze worden gebruikt door Jedi-ridders zoals Cal Kestis en Aayla Secura, die zich inzetten voor de lichte kant van de Force.

Er is een zekere gelijkenis tussen deze sabel en Yoda’s beroemde lightsaber, beide met een gekarteld handvat en een verchroomde emitter. Aangezien Anakin zijn eigen sabel maakte, weerspiegelt deze ontwerpkeuze zijn bewondering voor Yoda.

Anakin koos voor robuustheid door te kiezen voor een versterkte romp in combinatie met interne circuits en een energiecel.

Zijn wapen is bijzonder krachtig en wendbaar, wat overeenkomt met de V vorm van vechten, ook wel bekend als de Djem So.

Focus op de kleur van het zwaard

De kleuren van lichtzwaarden zitten vol met weinig bekende betekenissen. Het is de moeite waard te onthouden dat :

  • De oorspronkelijke kleur van Anakins eerste sabel was blauw, als Jedi.
  • Toen hij zich naar de donkere kant van de Force keerde, creëerde hij een nieuw rood lichtzwaard, dat woede, haat en agressie toont.
  • Anakin’s rode lichtzwaard is een symbool van zijn verraad aan de Jedi Broederschap en zijn trouw aan het Sith Rijk.

Het verband tussen het zwaard en Anakins persoonlijkheid…

Het zwaard van een Jedi is vaak een weerspiegeling van de persoonlijkheid van de maker. Die van Anakin Skywalker is dus net als hij: onstuimig en onvoorspelbaar.

Zoals elke beschaving hebben de Jedi hun eigen gebruiken. Onder hen is er een die zegt dat het zwaard van een Padawan het evenbeeld moet zijn van dat van zijn Meester. Het valt op dat de tweede sabel van Anakin geen gelijkenis vertoont met de sabel van Obi-Wan Kenobi. Deze keuze weerspiegelt de felle en ontembare persoonlijkheid van de jonge Jedi en zijn minachting voor traditie.

Bij het vervaardigen van zijn wapen heeft Anakin ervoor gekozen de nadruk te leggen op aanvallende bewegingen, wat zijn dorst naar macht en kracht onthult…

Er zij aan herinnerd dat Jedi met blauwe lichtzwaarden meer nadruk leggen op het beheersen van het lichtzwaardgevecht dan op het gebruik van de kracht. Deze informatie, bevestigd door George Lucas, is veelzeggend als je bedenkt dat Anakin veel meer begaafd was in gevechtstechnieken dan in het beheersen van zijn emoties en kracht. Hierin was zijn blauwe lichtzwaard perfect afgestemd op zijn persoonlijkheid!

De jonge Jedi heeft zijn eigen lichtzwaard gemaakt, dat demonstreert:

  • een verlangen om los te komen uit de greep van de Jedi gemeenschap
  • een verlangen om zich te doen gelden als een unieke persoonlijkheid
  • een voorbode van zijn toekomstige verschuiving naar de donkere kant van de Force

Tot slot is het belangrijk op te merken dat het lichtzwaard van Anakin Skywalker in de loop der tijd ook verschillende verbeteringen en wijzigingen heeft ondergaan. Anakin was erg vindingrijk; hij had bijvoorbeeld C-3PO als kind gemaakt.

Het handvat van het zwaard is bijvoorbeeld vervangen om ergonomischer te zijn, terwijl de lens is aangepast om een helderder en nauwkeuriger blad te produceren.

De kracht van Anakin Skywalkers lichtzwaard…

Anakin Skywalker’s lichtzwaard is een uniek wapen. Daardoor is hij een van de grootste Jedi krijgers in het heelal geworden. Maar de ware kracht van dit lichtzwaard is niet waar je denkt… Het komt door de manier waarop Anakin het gebruikte!

Hij was niet tevreden met alleen maar magie met de Kracht. Hij vocht met een ongelooflijk verfijnde techniek!

Ontworpen om snel en krachtig te zijn, heeft Anakins zwaard verschillende unieke kenmerken die het tot een waar technologisch meesterwerk maken.

1. Ten eerste is het ontwerp van het handvat speciaal ontworpen om ergonomisch te zijn. Hierdoor kon Anakin zijn sabel veilig vasthouden, zelfs in de meest intense gevechten. De omsluitende vorm van het handvat zorgde voor een comfortabele grip, terwijl Anakin het snel kon vastpakken als het nodig was om te tekenen.

2. Ten tweede was het blauwe plasmablad een ander uniek kenmerk van Anakins lichtzwaard. Deze heldere en opvallende kleur was in feite het resultaat van een speciale instelling van de plasmabron.

Gedurende zijn hele verhaal bewees Anakin dat het zijn snelheid en behendigheid waren waardoor zijn zwaard zijn volledige potentieel kon ontplooien. Hij kon niet alleen met verwoestende kracht vechten. Hij toonde ook een adembenemende gratie en soepelheid!

De gevechten van Anakin Skywalker en zijn beroemde sabel

anakin lichtzwaard

Twee van zijn worstelingen waren bijzonder opmerkelijk.

Anakin versus Obi-Wan

De eerste van deze twee gevechten vond plaats in Star Wars Episode III: Revenge of the Sith. Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi confronteerden Count Dooku, ook bekend als Darth Tyranus. Deze intense strijd werd grotendeels geleid door Anakin. Gewapend met zijn blauwe lichtzwaard is hij sterker dan ooit sinds hun laatste confrontatie op Geonosis. Maar hoewel de Jedi-ridder Dooku niet wilde doden, werd hij daartoe gedwongen op bevel van de kanselier, ondanks zijn overtuigingen.

Revenge of the Sith

Het tweede gevecht met Anakin vond plaats in de laatste film van de tweede trilogie, Star Wars: Revenge of the Sith. Dit duel tussen Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi is een van de beroemdste in de Star Wars saga.

Het begon nadat Anakin kwetsende opmerkingen maakte tegen zijn vroegere metgezellen. Toen vergrootten verschillende meningen de afstand tussen Padme en hem. Maar toen hij Obi-Wan in het schip van zijn vrouw zag, vond hij dat verraad. In woede wurgde Anakin zijn vrouw met de Kracht voordat hij zijn greep losliet om een hevig gevecht aan te gaan met zijn vroegere meester.

In zijn gevecht met Obi-Wan-Kenobi op de planeet Mustafar, schitterde Anakin echt met zijn verscheidenheid aan bewegingen. Helaas zullen zijn opgeblazen ego en overmoed in zijn kunnen ervoor zorgen dat hij de overwinning misloopt. Geslagen door Kenobi verliest Anakin zowel zijn benen als zijn arm. Hier is het duidelijk dat de leerling de leraar niet altijd overtreft. Kenobi zal een groot aantal vijanden hebben uitgeschakeld, waaronder Grievous en Darth Maul.

FAQ

Wanneer bouwde Anakin zijn tweede lichtzwaard?

Anakin bouwde zijn tweede lichtzwaard toen hij nog een Jedi Knight was.

Tegen wie gebruikte Anakin zijn tweede lichtzwaard in de Star Wars films?

Anakin gebruikte zijn tweede lichtzwaard tegen Graaf Dooku en Obi-Wan Kenobi in de Star Wars films.

Wat gebeurde er met Anakin toen hij met Obi-Wan Kenobi vocht?

Tijdens zijn gevecht tegen Obi-Wan Kenobi werd Anakin verslagen en verloor hij zijn benen en een arm. Hij werd later gered door Darth Sidious en werd de Darth Vader die we nu kennen. Hij schakelde later over op Vader’s rode lichtzwaard.