C-3PO: de droid van Tattoine

C-3PO banniere

C-3PO, of Class Three Protocol Operative, beter bekend bij de niet-geïnformeerden als de gouden Star Wars robot, verscheen voor het eerst in Star Wars IV: A New Hope in 1977. Het is een protocol droid gebruikt voor inter-species communicatie. C-3PO beheerst meer dan 6 miljoen bestaande vormen van communicatie. Meestal wordt hij vergezeld door zijn levenslange metgezel en beste vriend R2-D2.

In dit artikel bekijken we het personage en zijn geschiedenis aan de hand van zijn verschijningen in de Star Wars saga canon.

Het verhaal van C-3PO Star Wars

De geboorte van C-3PO

Het verhaal van C3-PO’s creatie wordt onthuld in Star Wars I: The Phantom Menace. Het werd gebouwd door Anakin Skywalker op Tatooine, voordat hij zijn training met Ben Kenobi begon. C3-PO werd door Anakin en zijn moeder Shmi beschouwd als een volwaardig lid van de familie.

C-3PO en zijn ontmoeting met R2-D2

In Star Wars Episode I: The Phantom Menace, de aflevering waarin we Darth Maul zien, ontmoet C-3PO zijn iconische metgezel R2-D2. De laatste zal zeker commentaar leveren op het gebrek aan metalen bekleding.

Hoe kwam C-3PO aan zijn gouden karkas?

Het antwoord is te vinden in Star Wars: The Clone Wars, uitgebracht in 2008. De Naboo-ambassade heeft hem een nieuw gouden metalen lichaam gegeven. En dit vanaf het moment dat hij in dienst trad van Senator Padmé Amidala.

R2-D2 en C-3PO

Hoe verloor C-3PO zijn geheugen?

Dit gebeurde in de derde aflevering van de saga. Na de geboorte van de tweeling Luke en Leia worden de herinneringen van C-3PO vervangen door vervalsingen. In tegenstelling tot hem behoudt R2-D2 zijn geheugen.

Dit verklaart waarom hij aan het begin van de hoofdtrilogie wilde blijven vechten tegen het Keizerrijk en de Sith. Terwijl C-3PO meer terughoudend was om tegen hen in opstand te komen.

Hoe sloot C-3PO zich aan bij de Rebel Alliance?

C-3PO verscheen voor het eerst in Episode 4 van de saga, getiteld “A New Hope”. In de eerste minuten zien we hem in gezelschap van R2-D2. Nadat onze twee droids weten te ontsnappen aan Darth Vader, komen ze terecht op Tatooine en worden ze door een paar Jawa’s verkocht aan Luke Skywalker en zijn oom Owen Lars.

Tijdens de reddingsmissie van prinses Leia neemt ons droidduo een stapje terug. Zo konden ze de vuilnisvernietiger deactiveren en onze helden redden nadat de prinses was gered.

Hierdoor raakt C-3PO betrokken bij de redding van prinses Leia en later, ondanks zichzelf, bij de Rebel Alliance.

C-3PO

De iconische momenten van C-3PO

De slag om Geonosis

Tijdens dit gevecht in het tweede deel van de saga werd C-3PO met zijn hoofd van zijn lichaam gerukt in een Sith battle droid fabriek. Zijn hoofd is op het lichaam van een van de droids geplaatst. Op dezelfde manier wordt er een battle droid hoofd op zijn lichaam geplaatst.

Velen verwachtten dat C-3PO zou sterven. Maar dat is het niet! De situatie werd zelfs komisch, gezien de grappen die de robot naar de Jedi’s maakte voordat hij besefte wat hij zei. En het is nog grappiger als R2-D2 letterlijk zijn hoofd weer op zijn schouders legt terwijl hij klaagt.

De opoffering van C-3PO R2-D2

Na de Slag om Yavin in Episode 4 is R2-D2 zwaar beschadigd. C-3PO biedt aan zijn eigen onderdelen op te offeren om zijn beste vriend te repareren. Hoewel het niet nodig is, want R2-D2 kan uiteindelijk ook zonder worden gerepareerd. Deze scène toont de goede aard van de protocol droid en zijn gehechtheid aan zijn metgezel.

C-3PO, god van de Ewoks

Als onze helden gevangen worden genomen door de Ewoks in Return of the Jedi, beschouwen de Ewoks de protocol droid als een god. Luke slaagt erin hun vertrouwen te winnen door C-3PO met geweld te laten zweven, terwijl hij het Ewokvolk overtuigt om zich bij hen aan te sluiten. Het is een grappig en grotesk stukje van George Lucas.

De terugkeer van C-3PO

Het personage keert terug in aflevering zeven. Hoewel kort, is het een gedenkwaardige scène voor fans, die blij zijn dat hun komische droid nog leeft. De scène laat ook zien dat hij nu een rode arm heeft. C-3PO zal ook deel uitmaken van het script voor de volgende twee films.

De persoonlijkheid van C-3PO

C-3PO is vooral pretentieus. Hij laat geen kans onbenut om zijn communicatieve vaardigheden te laten zien. Maar hij is nogal verlegen. Er moet aan herinnerd worden dat hij geen enkele wens heeft geuit om zich bij de zaak aan te sluiten. In de eerste aflevering raakt hij betrokken bij het verhaal door R2-D2 te volgen, en hij kan ook best trots op zichzelf zijn. Maar naarmate het verhaal zich ontvouwt, kun je ook zeggen dat C3-PO een goed hart heeft, als je het zo kunt zeggen.

FAQ

Wat betekent het getal 3 in C-3PO’s naam?

Het getal 3 in zijn naam werd gekozen door Anakin omdat hij hem beschouwde als het derde lid van zijn familie, na hemzelf en zijn moeder. 

Waar komt dit personage echt vandaan?

C-3PO is geïnspireerd op het personage Maria uit de film Metropolis. Toen C-3PO werd gemaakt, werd echter besloten dat hij een mannelijke robot zou worden.