Aayla Secura: haar weinig bekende verhaal

aayla secura banniere

Aayla Secura maakte een korte maar veelgeprezen verschijning in de Star Wars saga. Ze wordt beschouwd als een grote Jedi en heeft naam gemaakt dankzij haar oorsprong in het studentenuniversum en haar toevoeging aan de canon. Haar verhaal werd ontwikkeld in het Legends-universum, hoewel ze verscheen in de prequelfilms.

In dit artikel laten we je kennismaken met het personage en zijn verhaal, van zijn geboorte tot zijn dood, allemaal dankzij de verschillende werken in het uitgebreide universum die een eerbetoon aan hem hebben gebracht.

Het grootste deel van zijn verhaal wordt verteld in de verschillende uitgaven van de Star Wars: Republic stripreeks, die deel uitmaakt van het Expanded Universe. Het is belangrijk om te onthouden dat een groot deel van zijn bestaan wordt gezien als non-canon.

Het verhaal van Aayla Secura Star Wars

De geboorte van Aayla Secura Twi’lek

Zijn vroege leven wordt verteld in Star Wars 19: Obscure Memory 1 in de Star Wars: Republic strips. Aayla Secura is geboren in 48 voor Christus, ten tijde van de Oude Republiek.

Zijn thuisplaneet is Ryloth. Ze is een van de Rutians, een ondersoort van Twi’lek met een blauwe huid en schedelvormige tentakels. Deze worden lekkus genoemd.

Hoe kwam ze bij de Jedi Orde?

Oorspronkelijk was ze voorbestemd om als slaaf verkocht te worden, maar haar lot veranderde toen een Wampa haar aanviel. Hij werd gered door een Padawan genaamd Quinlan Vos en ontdekte dat de jonge Twi’lek gevoelig was voor de Force. De Padawan zag haar potentieel en stelde haar voor aan zijn meester. Zo begon zijn training.

aayla secura

Mijlpalen in de geschiedenis

Missie op Tatooine

Dit is het tijdperk van de eerste missies van Aayla Secura in de stripverhalen. Vergezeld door haar meester voerde ze verschillende missies uit op de planeet. Het belangrijkste is dat ze een nieuwe vriend heeft genaamd Xiaan Amersu.

Aayla ziet haar als een zus en geeft haar haar hart van vuur, een voorwerp dat de geest van zowel de gever als de ontvanger moet bevatten als symbool van hun vriendschap. Dit verhaal speelt zich af terwijl Qui-Gon Jinn Anakin Skywalker ontmoet.

Zijn verheffing tot de rang van Jedi-ridder

Nadat ze in de val is gelopen van Pol Secura, krijgt Aayla Glitteryll, een drug die haar geheugenverlies bezorgt. Terwijl haar meester haar probeert te bevrijden door haar oom Pol te confronteren, gebruikt Aayla per ongeluk de Force en doodt hem.

Dan besluit ze wraak te nemen op Quinlan Vos. In een confrontatie slaagde hij erin het geheugen van zijn Padawan te herstellen, mede dankzij haar lekkus. Na deze gebeurtenissen gingen de twee elk hun eigen weg.

Tijdens een missie om de Morgukese te onderzoeken die probeerden haar neef Nat Secura gevangen te nemen, slaagde Aayla erin de vijand te verslaan. Ze slaagde er ook in om haar nieuwe meester Tholme en Nat te redden. Dankzij haar heldendaden werd ze door Mace Windu zelf tot Jedi-ridder verheven.

De ontmoeting met Grievous

Deze gebeurtenis vindt plaats in de Clone Wars-serie van 2003. Met een groep Jedi, waaronder meesters, worden ze omsingeld door een leger droids onder leiding van generaal Grievous.

De laatste besluit alleen voor de Jedi te zorgen. Uitgeblust door zijn lightsaber vaardigheden zijn de helden al snel kansloos. Het is dankzij een groep geallieerde Clones die hen komt redden dat Aayla en een paar anderen overleven.

Het was een historische confrontatie, niet alleen voor Aayla Secura, maar ook voor de Jedi in haar gezelschap.

Samenwerken met Ashoka

Deze gebeurtenis vindt plaats in de 2008-versie van de Clone Wars-serie. Het is dus een heet evenement. Nadat ze gered zijn door Anakin Skywalker, Captain Rex en Ahsoka Tano, stort hun schip neer op Maridun. Terwijl Anakin herstelt van zijn verwondingen, leert Ashoka een les van Aayla.

De twi’lek leert hem dat een Jedi moet handelen voor het welzijn van allen, niet uit gehechtheid aan zijn meester. De scène doet denken aan de sterke band die Aayla deelde met Quinlan Vos.

Dit is een opvallende scène: Aayla geeft voor het eerst les aan een Padawan.

De dood van Aayla Secura

De scène speelt zich af in de film Star Wars Episode III: Revenge of the Sith. Deze passage is daarom canon in tegenstelling tot de gebeurtenissen in de stripverhalen. Ze was op een missie naar Felucia gegaan met de klooncommandant Bly en een Padawan genaamd Erika.

Na een oproep voor meer klonen krijgt Bly opdracht om order 66 uit te voeren. Voordat Aayla wist wat er gebeurde, schoten de klonen haar in de rug. En zo kwam er een einde aan het leven van de Jedi, samen met dat van de anderen.

aayla secura en haar lightsaber

De persoonlijkheid van Aayla Secura

Aayla wordt vaak getoond als een voorbeeldige Jedi. Ze was inderdaad een harde werker en een gehoorzame Padawan voor Vos. Na haar val naar de Donkere Zijde en haar verlossing werd ze nog strenger over de Jedi-code.

Als Jedi-ridder toont ze nog meer toewijding aan de lichte kant en geeft ze zelfs les aan Ahsoka Tano. Als lerares is ze een waar rolmodel. Ze kan zowel teder als streng zijn.

Dit gedrag is te zien wanneer ze na Anakin de rol van tweede meester speelt voor de jonge Ahsoka. Er is echter één regel onder de Jedi die ze niet kan respecteren en dat is het verbod op liefde.

Ze voelde zich vaak verbonden met mensen die ze kende, zoals haar vroegere meester Bly, maar vooral Kit Fisto. Inderdaad, net als Anakin heeft Aayla Secura al gevoelens van liefde ervaren, iets waar de Jedi over het algemeen bang voor zijn.

De vaardigheden en krachten van Aayla Secura

Ze is van jongs af aan getraind en haar talenten met een lightsaber zijn niet te onderschatten. In feite heeft ze verschillende vormen van de Jedi-kunsten geleerd, waaronder de V-vorm en Jar’Kai. Zijn training is ook behoorlijk geavanceerd. Hierdoor kan hij met twee zwaarden vechten.

Als Jedi kan ze Jedi-telekinese en krachtcamouflage gebruiken. Hij gebruikt de kracht echter het best als Jedi overtuiger. Naast haar natuurlijke Twi’lek charme heeft ze een bijzondere aantrekkingskracht op mannen.

FAQ

Wie speelt de rol van Aayla Secura in de films (Aayla Secura actrice)?

Amy Allen was oorspronkelijk een productie-assistente in opleiding bij Industrial Light Magic en werd door George Lucas zelf uitgekozen om de Twi’lek te spelen in Attack of the Clones. Ze zal deze rol hernemen in de volgende film, voor de laatste momenten van het personage. 

Waar kwam het idee voor Aayla Secura Star Wars vandaan?

Het personage was het geesteskind van Jan Duursema, een striptekenaar van Star Wars. Aayla is gemaakt om meerdere Twi’lek-personages te creëren, zoals Nat, wiens neef ze is. George Lucas besloot toen om Aayla het eerste personage in het uitgebreide universum te maken dat in de films werd gecanoniseerd. 

Wie speelt Aalya Secura in Star Wars: The Clone Wars?

De Clone Wars-serie uit 2008 gaf het personage een kans om te schitteren in een canonproduct en een stem te krijgen. Ze wordt gespeeld door de Canadese Jennifer Hale, die haar een Frans accent geeft. Het script voor de afleveringen waarin Aayla centraal stond, werd geschreven door Katie Lucas, de dochter van George, als assistent van Bill Canterbury, die al scriptschrijver voor de serie was.