Cristal Kyber: alles wat je moet weten

Het Kyber-kristal is het hoofdbestanddeel van het lightsaber van de Jedi. Als je je ooit hebt afgevraagd waarom deze beroemde zwaarden gloeien en oplichten wanneer een ridder ze gaat gebruiken, dan weet je nu het antwoord: dat komt door deze kristallen.

Zoals je misschien al hebt geraden, zijn dit geen typische stenen. Ze hebben specifieke eigenschappen en krachten. Wat is het? Waar komen ze vandaan? Waar zijn ze voor?

Ontdek alles wat je moet weten over deze mysterieuze galactische kristallen.

Cristal Kyber: wat is het?

Kyber-kristal is een uiterst zeldzaam mineraal dat alleen in bepaalde delen van het sterrenstelsel voorkomt. Vanwege zijn speciale eigenschappen en de krachten die het bevat, wordt het gebruikt als het belangrijkste materiaal voor de vervaardiging van lichtsabels. In het begin was het gebruik ervan, vanwege de moeilijkheid om ermee om te gaan, uitsluitend voorbehouden aan de Jedi. Maar later werd het ook gebruikt door de Sith.

Oorsprong van Cristal Kyber

We weten niet precies hoe deze kristallen zijn ontstaan en waarom ze alleen op bepaalde plekken voorkomen. We weten echter wel dat ze in het hart van het gesteente ontstaan en dat ze alleen voorkomen op plaatsen waar zich terugkerende tektonische breuken bevinden. Het is de wrijving tussen een continentale plaat en een oceanische plaat die ervoor zorgt dat ze naar het oppervlak van de planeet kunnen stijgen. En hoe meer van deze contacten er zijn, hoe meer het kristal tevoorschijn komt en groeit, net als een boom.

Naarmate het verhaal zich ontvouwt, leren we ook dat de Jedi Knights niet de enigen waren die het wilden uitbuiten. Hij werd al eeuwen voor het begin van Star Wars vereerd.

Kyber-kristalkleuren: hun betekenis

Kyber-kristallen zijn aan de basis kleurloos. Maar als het eenmaal in handen van een vechter is, krijgt het een eigen kleur die blijvend is. Deze kleur heeft een speciale betekenis, want hij wordt toegekend op basis van de persoonlijkheid en capaciteiten van de persoon die hem vasthoudt.

kristal kyber

Kyber blauw kristal

De blauwe Kyber-kristallen lightsaber is waarschijnlijk de beroemdste in de saga. Dit is de kleur van de sabel van Anakin Skywalker in Episode VI, Star Wars: The New Hope. Deze kleur duidt op grote behendigheid in gevechten en op moed en dapperheid. Obi-Wan Kenobi en Luke Skywalker vochten ook met een lightsaber met een blauw Kyber-kristallen blad.

Er zijn ook :

 • Groen Kyber kristal : deze kleur duidt op wijsheid, spiritualiteit en empathie. Het was de kleur van de sabel van Meester Yoda en Qui-Gon Jinn.
 • Het paarse Kyber-kristal : zeer zeldzaam, deze kleur duidt op een goede balans tussen de twee kanten van de Kracht. Het werd met name gemarkeerd op de lichtzwaarden van Mace Windu in Episode II, Star Wars: Attack of the Clones, en door Darth Sidious in Episode III, Star Wars: Revenge of the Sith.
 • Geel Kyber kristal: voor Jedi Sentinels die gevechts- en diplomatieke vaardigheden combineren. Lichtzwaarden met gele bladen werden voornamelijk gebruikt door tempelwachters.
 • Het oranje Kyber-kristal : ook wel het Kyber Fallen Order-kristal genoemd, omdat we in de game voor het eerst lichtzwaarden met dit blad zien. Het vertegenwoordigt de krijgers van de Oude Republiek.
 • Zwart Kyber kristal: de sabel van deze kleur werd gebruikt op de sabel van Tarre Vizsla. Het is korter en lijkt op een zwaard. Het is een uniek model dat een legendarisch symbool is geworden van het Mandaloriaanse volk.
 • Rood Kyber-kristal: dit is de kleur van de kristallen waarmee de lichtzwaarden van Sith-krijgers zijn uitgerust. Dit zijn messen die een “bloedingsproces” hebben ondergaan. Dit is bijvoorbeeld het geval met de sabel van Darth Plagueis of de sabel van Darth Revan (als Sith).
 • Het witte Kyber kristal: deze kleur duidt op grote beheersing van de Force, maar ook op zuivering. De witte kling werd gebruikt op de twee sabels van Ahsoka Tano in Star Wars: The Clone Wars. Deze sabels behoorden toe aan de Sith en waren oorspronkelijk rood van kleur. Maar de krijger wist ze te zuiveren.

Kenmerken en eigenschappen

Ze kunnen evolueren en groeien

Kyber-kristallen zijn vooral bijzonder omdat ze kunnen groeien als een levend wezen. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer het kristal uit de aarde tevoorschijn komt en groeit. Dit verklaart waarom hun grootte enorm kan variëren. In de aderen van kyberiet waar ze zich ontwikkelen, kunnen kleine mineralen worden gevonden, die daarom als jonge kristallen worden beschouwd. En je kunt ook stenen van buitengewone grootte vinden. Door hun anciënniteit hebben ze de meeste macht.

In de saga werden deze gigantische ertsen gebruikt om de krachtigste sterren te maken: De Sith Tempel van Malachor, Darth Sidious’s Death Stars.

Ze reageren op contact met levende wezens

Het vermogen van het Kyber Kristal om te communiceren met levende wezens maakt het uniek. Het is een bijzonder gevoelig mineraal dat verschillend kan reageren, afhankelijk van de persoon met wie het in contact komt. Strikt genomen is het in de Saga het kristal dat de Jedi-ridder kiest met wie het zich wil associëren, in plaats van andersom.

Om zijn sabel te krijgen, moet de jonge Jedi-ridder naar een Kyberiet-ader. Onder invloed van de Kracht wordt hij automatisch aangetrokken tot het kristal dat voor hem bestemd is en dat met hem overeenkomt. Als hij de steen vindt, wordt er een band gesmeed tussen de ridder en de steen. Alleen dan krijgt de Kyber zijn uiteindelijke kleur.

kristal kyber

Ze zijn verbonden met de Kracht

Kyber-kristallen hebben een speciale verbinding met de Kracht, vooral met de Lichtzijde. Daarom hebben de Jedi een monopolie op de exploitatie en het gebruik ervan.

Ze kunnen echter wel worden gebruikt door de Dark Side of the Force. In de saga zien we dat de Sith erin geslaagd zijn om ze te onderwerpen en ze te gebruiken om krachtige oorlogswapens te maken. Maar het proces dat hen in staat stelt om dit niveau van onderwerping te bereiken is lang, ingewikkeld en agressief. Daarom worden de kristallen rood als ze slagen. Dit betekent dat ze bloeden, maar hun krachten niet verliezen.

Ze zijn extreem krachtig

Het Kyber Kristal bevat grote krachten. Naast de intrinsieke band met de Kracht is het Kyber-kristal een evolutionaire matrix die bestaat uit zowel organisch als mineraal materiaal. Het is de buitengewone energie die het afgeeft die zich materialiseert tot het blad van de lightsaber. Het is ook bijzonder slijtvast en bestand tegen allerlei intense belastingen, zoals extreme temperaturen en hevige schokken.

Dat gezegd hebbende, deze kracht kan verraderlijk zijn. Hoewel robuust, kan kristal barsten. Als dit gebeurt, zoals het geval was met het lemmet van Ben Solo (Kylo Ren) in Episode VII, kan het lemmet op een ongebruikelijke manier gloeien en instabiel worden. In sommige gevallen kan het zelfs exploderen in de hand van degene die het vasthoudt. Dit hangt echter af van de kwaliteit van de steen en de krachten die hij bevat. Hetzelfde gebeurde met de sabel van Anakin Skywalker. Maar zijn wapen behield nog steeds al zijn krachten.

rafinnerie kristal kyber

Waar worden Kyber-kristallen voor gebruikt?

Gebruik van het Kyber Kristal door de Jedi

Degenen die aan de lichte kant van de Kracht stonden, met name de Jedi, gebruikten Kyberietkristallen:

 • Voor het maken van lichtzwaarden.
 • Om hun gebouw te versieren.

Gebruik van Kyber-kristallen door de Sith

Toen de Sith zich het potentieel van dit galactische kristal realiseerden, wilden ze het ook exploiteren. Dit leidde ertoe dat de Jedi de kristallen beschermden en verborgen. Hun vijanden begonnen daarom aan een reeks overvallen en plunderingen. Ze vernietigden lichtzwaarden en gingen zelfs zo ver dat ze de Kyber-kristallen verzamelden die de tempels van de Jedi sierden om ze te bemachtigen. Na de ineenstorting van de Galactische Republiek en de opkomst van het Keizerrijk, slaagden ze er uiteindelijk in om ze allemaal te stelen.

Ze gebruikten het voornamelijk om krachtige oorlogswapens te maken, waaronder :

 • Palpatine’s schepen
 • De tempel van Malachor
 • De wapens gebruikt op schepen van de Eerste Orde

FAQ

Waar kan ik Kyber-kristallen vinden?

Er zijn niet veel grotten die Kyber-kristallen bevatten. Ze komen alleen voor op bepaalde planeten. De belangrijkste aders bevinden zich op Ilum, Christophsis en Lothal.

Wat is bloeden?

Het is een proces dat door de Sith wordt gebruikt om het Kyber-kristal te onderwerpen zodat het bruikbaar wordt voor de Duistere kant van de Kracht.