Snoke uit Star Wars: alles wat je moet weten over dit weinig bekende personage

snoke

In Star Wars is Snoke een personage dat fascinatie, afgunst en woede oproept. Sommige fans hebben zelfs onthuld dat ze al bang voor hem zijn sinds Star Wars IX…

Snoke: zijn rol en zijn geheimen

Wie was Snoke voor de Eerste Orde?

Er is weinig informatie beschikbaar over dit onderwerp. Maar uit de aanwijzingen in de films en andere bronnen kunnen we aannemen dat:

  • Snoke had een lange geschiedenis
  • Hij heeft een grondige kennis van de Force

Waarschijnlijk is hij getraind als Jedi of Sith. Maar er zijn nog andere mogelijkheden… Sommige theorieën suggereren dat Snoke een leerling is vankeizer Palpatine, Darth Sidious. Anderen zeggen dat hij een overlevende is van de Jedi-orde na de uitroeiing van Orde 66. Sommigen geloven dat hij een oud wezen is, verbonden met mystieke entiteiten zoals de Krachtvertellers.

Wat zeker is, is dat hij veel macht heeft verworven. Hij was zelfs in staat om de controle over de Eerste Orde over te nemen. Om zijn macht te vestigen en te behouden, heeft Snoke in de loop der jaren verschillende leerlingen gehad. En Ben Solo is de bekendste van allemaal. De laatste is de zoon van Leia Organa en Han Solo (Lando Calrissian‘s sidekick). Hij is dus de kleinzoon van Darth Vader en de neef van Luke Skywalker. Door zijn afkomst had hij een delicaat evenwicht tussen de Duistere en Lichte kant van de Kracht.

Snoke heeft Ben gecorrumpeerd en hem een heel speciale missie gegeven: de New Jedi Order van Luke Skywalker vernietigen. Hoewel Ben erin slaagde om alle Jedi-leerlingen te doden, ontsnapte Luke Skywalker en ging hij in ballingschap.

Maar daarvoor trainde Ben met Snoke in de donkere kant van de Force. De twee reisden naar de planeet Dagobah. Daar vernietigde Ben wat bekend staat als de “Grot van het Kwaad”. Na een uitgebreide training en verschillende missies neemt Ben Solo de naam Kylo Ren aan. Daarna nam hij de controle over van de discipelen die bekend stonden als de “Ridders van Ren”.


Snoke in de confrontatie tussen de Eerste Orde en het Verzet

Toen Luke Skywalker verdween, vroeg Snoke aan Kylo om hem te vinden, waar hij ook was. Tijdens zijn zoektocht door het heelal belandde Kylo Ren op de planeet Jakku. Dan ontdekt hij dat BB-8, een droid die lijkt op R2-D2 maar kleiner is, een deel van de kaart vasthield die naar Luke leidde. Snoke beval BB-8 gevangen te nemen of te vernietigen, maar de droid wist te ontsnappen uit Jakku aan boord van de Millennium Falcon.

Terug op de Starkiller basis bespraken Snoke en Kylo Ren samen de situatie. Ondertussen stelt Hux voor om het superwapen van de basis te gebruiken om de Nieuwe Republiek te vernietigen. Dit zou de Eerste Orde steunen in zijn machtspositie. Snoke van zijn kant keurde het voorstel goed. Daarna sprak hij privé met Kylo Ren. Hij vroeg hem of hij een ontwaken van de Force voelde en beval hem toen om zijn vader, Han Solo, te vermoorden. Het doel was om het ultieme bewijs te leveren van zijn lidmaatschap van en toewijding aan de duistere kant van de macht. Met Snoke, bedoel ik.

leider snoke

Kylo Ren viel de planeet Takodana aan op zoek naar BB-8. Uiteindelijk ontmoette hij Rey, een wrakrover die de kaart had die hij zocht. Kylo Ren vond BB-8 nutteloos en nam Rey gevangen voor ondervraging. Maar Rey, die gevoelig is voor de Force, weerstaat zijn pogingen. Snoke was meteen teleurgesteld toen hij hoorde dat ze aan de ondervraging door haar leerling was ontsnapt. Toen het Verzet zich op D’Qar bevond, beval Snoke Hux om hun hoofdkwartier te vernietigen. Toen vroeg hij Kylo Ren om Rey naar hem toe te brengen. Zijn doel? Om hem de kracht van de Donkere Zijde te laten zien. Maar Rey wist zichzelf te bevrijden en te ontsnappen.

Toen werd de Starkiller basis geïnfiltreerd door Han Solo, Chewbacca en Finn. Ze slaagden erin de schilden van de planeet uit te schakelen, waardoor het Verzet kon aanvallen. Bij deze gelegenheid confronteerde Kylo Ren Han Solo. Toen, na een interne strijd, doodde hij hem. Snoke beval Hux om met Kylo Ren te vluchten om zijn training af te maken.

Nadat de basis was vernietigd, gaf Snoke Hux de opdracht om de verzetsvloot te achtervolgen en uit te schakelen. Ondertussen legt hij een telepathische link tussen Kylo Ren en Rey. Zijn doel? Om haar te overtuigen zich aan te sluiten bij de Donkere Zijde. Snoke feliciteerde Kylo Ren toen Rey aankwam op de Supremacy. Hij werd echter verraden door zijn leerling, die hem vermoordde met de hulp van Rey.

De dood van Snoke heeft een machtsvacuüm gecreëerd. En omdat de natuur een vacuüm verafschuwt, nam Kylo Ren het heft in handen. Toen vroeg hij Rey om bij hem in de Eerste Orde te komen. Maar Rey weigerde. De twee gingen kopje onder in een lightsaber. Rey is ontsnapt, waardoor Kylo Ren de nieuwe Opperste Leider van de Eerste Orde wordt.

De val van Snoke heeft gemengde reacties opgeroepen van zowel fans als critici. Sommigen hebben deze onverwachte ontwikkeling verwelkomd. Ze zagen het als een manier om verwachtingen te ondermijnen en het verhaal nieuw leven in te blazen. Aan de andere kant uitten anderen hun teleurstelling over het voortijdige einde van een personage dat even intrigerend als mysterieus was. Volgens hen was het potentieel ervan niet volledig benut.

De erfenis van Snoke in de saga

Tijdens de oorlog werd de Supremacy, het schip van Snoke, beschadigd door een schip van het verzet. Dit leidde tot de geleidelijke vernietiging ervan. Hux arriveerde gehaast en ontdekte dat de Opperste Leider dood was. Hij wierp een beschuldigende blik op Kylo Ren, die Rey de schuld gaf van de moord. Hux was woedend en zei dat hij geen leider meer had. Maar Kylo gebruikte de Kracht om hem te wurgen! Met dit gebaar maakte hij duidelijk dat hij nu de nieuwe Opperste Leider was. Onder dwang stemde Hux toe en Kylo liet hem vrij.

leider snoke

Een jaar na deze gebeurtenissen ging de nieuwe Opperste Leider, Kylo Ren, naar Exegol. Op dat moment was hij op zoek naar Darth Sidious. Het had zojuist zijn bestaan aan de melkweg onthuld. Toen hij op Exegol aankwam, ontdekte hij vaten met klonen van Snoke. En zo bevestigde Keizer Palpatine hem dat hij achter de creatie van Snoke zat. Hij geeft toe dat hij Snoke vanaf het begin heeft gemanipuleerd. Snoke was bedacht met maar één doel: Kylo Ren trainen. Ondertussen hield Sidious zich schuil op Exegol, wachtend om tevoorschijn te komen als de tijd rijp was.

De persoonlijkheid van Snoke: tussen complexiteit en duidelijkheid

Snoke presenteerde zichzelf als een berekenende en gereserveerde militaire leider. Hij was ook een krachtige meester van de duistere kant. Kylo Ren beschreef hem als “wijs”. En Han Solo en Leia Organa zagen hem als een koude manipulator die misbruik wilde maken van Force-gevoelige personen. Snoke was erg oud, waardoor hij een enorme kennis had van het verleden en van de Force. Zijn overmoed leidde er echter toe dat hij zijn leerling Kylo Ren onderschatte. Hij had zijn verraad, dat uiteindelijk tot zijn dood leidde, niet voorzien. Dat is het lot van veel Siths! Uiteindelijk worden ze verblind door hun vertrouwen in hun leerling. Vader hielp Luke bijvoorbeeld om Sidious af te maken. Maar terug naar Snoke.

Fysiek was hij slank, zelfs tenger, met grote handen. Toen hij met Generaal Hux en Kylo Ren sprak vanaf de Starkiller basis, gebruikte hij een hologram dat zijn grootte vermenigvuldigde. Hij leek 7 meter hoog te zijn, maar dat was verre van het geval. Hierdoor kon hij zijn gesprekspartners symbolisch domineren door zijn grootte. Hij had een lang gezicht. Zijn huid was gekneusd en bleek, gemarkeerd door een groot litteken op zijn schedel en rechterwang, dat zijn mond vervormde. Hij sprak langzaam en articuleerde elk woord met een krachtige stem die eigenlijk best beangstigend was.

Wat vaak verrassend is, is haar ‘jurk’ van gouden auropyl doek, een khalat genaamd, vastgemaakt met een wit lint. Hij droeg ook een gouden en obsidiaan ring en comfortabele slippers. Kortom, hij leek in niets op de angstaanjagende figuur die je van een Sith Lord zou verwachten.

leider snoke

Achter het personage: Snoke achter de schermen

Snoke werd gespeeld door acteur Andy Serkis. De naam werd officieel onthuld op 28 mei 2015. Volgens hem zijn de maniertjes van Snoke, vooral de gouden badjas die te zien is in The Last Jedi, deels geïnspireerd op de outfits van Hugh Hefner. Zie je niet wie het is? Hij is de oprichter van het volwassenenblad Playboy. De inspiratiebron is op zijn zachtst gezegd verrassend!

Aan het begin van de productie kreeg Snoke de bijnaam ‘Uber’, hoewel er toen nog geen duidelijk idee was. Het uiterlijk van Snoke onderging talloze veranderingen tijdens de ontwikkeling van The Force Awakens. Uiteindelijk werd pas in oktober 2015 besloten hoe het personage er uiteindelijk uit zou zien, twee maanden voor de release van de film. J.J. Abrams en Neal Scanlan wilden niet dat het personage er oud en verouderd uit zou zien. Precies het tegenovergestelde van Dark Sidious! Ze hebben zelfs overwogen om hem vrouwelijk te maken, wat een primeur zou zijn geweest voor zo’n belangrijke Sith.

Ivan Manzella beeldhouwde minstens twee bustes om het uiterlijk van de figuur te verfijnen. De uiteindelijke verschijning van Snoke is deels geïnspireerd op horrorfilms. Het onderliggende idee is dat Snoke mooi was in zijn jeugd, maar werd verteerd en vervormd door de duistere kant toen hij machtiger werd.

Manzella’s concepten voor Snoke waren specifiek geïnspireerd door Peter Cushing, de ster van de Hammer Films. Hij speelde Grand Moff Wilhuff Tarkin in de film Star Wars: Episode IV – A New Hope uit 1977. Hij ontwierp ook Snoke met een adembuis die uit zijn neus komt. Het fysieke uiterlijk van Snoke werd officieel onthuld met de teaserafbeelding tijdens Force Friday in 2017. Andy Serkis droeg een nepbaard voor de film.