Generaal Grievous: zijn leven en geheimen

general grievous

Generaal Grievous is een van de belangrijkste generaals in de Star Wars prequel serie. Vóór de decanonisatie van de Clone Wars-serie in 2003 werd hij door de Jedi en de Republiek beschouwd als een zeer geduchte tegenstander, met een nogal opmerkelijke staat van dienst. De meest nostalgische fans van de serie zullen het als zodanig beschouwen. Hij speelde echter vergelijkbare rollen in de reboot van Clone Wars in 2008.

Waar komt het vandaan? Hoe sloot hij zich aan bij de separatisten? Waarom heeft het zo’n mechanisch lichaam? Welke rollen speelde hij tijdens de gebeurtenissen in de prequel? Hoe sterk is hij? Welk gezicht verbergt hij onder dat “masker”?

Ontdek alles wat je moet weten over dit mysterieuze personage.

Biografie: wie is generaal Grievous?

De geboorte

Echte naam Qymaen Jai Sheelal, de generaal is een Kaleesh van de planeet Kalee. Hij werd officieel geboren op 19 voor Christus. DOOR volgens de Star Wars licentie chronologie die verspreid is over de verschillende media.

Zijn persoonlijkheid

In de canon

Generaal Grievous’ verlangen naar wraak was genoeg voor hem om zich bij de Separatisten aan te sluiten. Het voelt ook realistisch aan. Hij kan tegenstanders herkennen die superieur aan hem zijn. Dit wordt vaak geïllustreerd in de serie uit 2008, maar ook in de aflevering: Revenge of the Sith, wanneer hij vlucht voor respectievelijk Ahsoka, een jonge padawan, en Obi-Wan Kenobi. In dezelfde serie wordt hij meer afgebeeld als een generaal die het bevel voert over een bataljon droids, die stuk voor stuk veel indrukwekkender zijn dan de kleine R2-D2 en C-3PO natuurlijk.

In de niet-canon

Hij was niet van plan zich bij de duistere kant aan te sluiten. Hij was een eenvoudige soldaat die alleen voor zijn land vocht. Ook in Star Wars: Clone Wars uit 2003 ziet hij er intimiderend, zelfs angstaanjagend uit. In deze serie zijn het de Jedi die van hem weglopen, niet andersom. Ondanks zijn titel als generaal van het droidleger wordt hij vaak afgeschilderd als een eenzame moordenaar die er de voorkeur aan geeft de Jedi alleen uit te schakelen, zonder hulp van de droids die hem vergezellen.

In beide versies blijft hij echter een krijger die geen medelijden of medelijden voelt met zijn vijanden, of zelfs zijn eigen droids, sinds hij zich bij het Separatistische kamp heeft aangesloten.

zware strijd

Zijn gevechtskracht

Legenden vertellen ons dat hij al op jonge leeftijd een groot vechter was. Hij is een grote fan van precisiegeweren. Hij was ook een groot generaal, vandaar zijn rol als senator voor zijn transformatie. Een leger leiden is een van zijn specialiteiten. Naast zijn natuurlijke talent voor de strijd heeft zijn nieuwe droidlichaam hem een aantal vaardigheden gegeven die hem goed van pas komen in de strijd:

  • Klauwen aan zijn poten waarmee hij zich kan vastklampen aan muren en plafonds, perfect om zijn tegenstanders te verrassen. Hierdoor lijkt hij trouwens op een spin;
  • Articulaties die normaal gesproken onmogelijk zijn voor een eenvoudige Kaleesh;
  • Vier armen die hij perfect gebruikt om verschillende lichtzwaarden te hanteren;
  • Hij kan ook blasters gebruiken.

De speciale aard van zijn lichaam heeft het hem mogelijk gemaakt om zowel de Jedi- als de Sith-kunst te leren en te beheersen. Hij is niet gevoelig voor de Force en kan deze niet gebruiken. Maar hij had het niet nodig. Hij leerde zichzelf omgaan met een lightsaber en dat was genoeg om van hem een geduchte vijand van de Republiek te maken. Feit is dat hij al snel leerde om zijn armen in zijn voordeel te gebruiken en vier zwaarden tegelijk te hanteren.

Dankzij zijn semi-droidlichaam kan hij ook een aantal bewegingen uitvoeren die voor andere zwaardvechters onmogelijk zijn. Hij kan bijvoorbeeld zijn zwaarden ronddraaien, waardoor hij een bijna ondoordringbare verdediging heeft, terwijl hij zijn andere twee armen klaarhoudt om aan te vallen.

algemeen smartelijk

Geschiedenis van generaal Grievous

Generaal Grievous voordat hij een separatist was

Generaal Grievous was eigenlijk een krijgsheer. Hij was ook senator voor zijn thuisplaneet tijdens de eindeloze gevechten die het Kaleesh-volk voerde tegen de Huks. Helaas voor hem en zijn land koos de Galactische Republiek liever de kant van de Huks. Ze stuurde de Jedi om de oorlog tussen de twee rassen te stoppen.

Dit creëerde een gevoel van haat en een verlangen naar wraak in hem. Dit is een meer algemene versie van zijn verleden. In het Legends-universum ontdekken we iets meer over zijn leven. We weten bijvoorbeeld dat de naam Grievous afkomstig is van het feit dat hij sinds de dood van zijn oorlogspartner Kumar besluit om zijn leven en dus zijn identiteit te veranderen. Sindsdien heeft hij besloten om genociden tegen de Huks te lanceren op verschillende planeten.

Hoe sloot hij zich aan bij de separatisten?

In het legendarische universum was het dankzij een valstrik van Count Dooku dat zijn zakenpartner San Hill hem een lichaam kon geven dat half-droid en half-organisch was. In het proces veranderde de laatste zijn brein om van hem een krijger te maken in dienst van Dooku en de Sith.

In het canon universum besluit hij uit eigen beweging om deze ervaring te ondergaan en zich aan te sluiten bij de duistere kant. In beide gevallen wordt hij uiteindelijk de leerling van Count Dooku, zoals beschreven in Revenge of the Sith en geïllustreerd in Clone Wars door intensieve training tegen de Sith.

De heldendaden van generaal Grievous

Als zijn gevechtsvaardigheden geen bewijs zijn van zijn macht, dan zijn zijn heldendaden dat wel. Zijn staat van dienst als generaal in het Separatistische droidleger is niet te onderschatten:

  • In de legendes leren we dat generaal Grievous vanaf zijn achtste jaar op meer dan veertig Huks heeft gejaagd.
  • In Star Wars: The Clone Wars, de niet-canon versie uit 2003, verslaat Grievous met gemak een groep van 6 Jedi zonder de hulp van de oorlogsdroids die hem vergezellen.
  • In beide versies van Clone Wars was zijn belangrijkste missie het gevangen nemen van Chancellor Palpatine, een gebeurtenis die plaatsvond vlak voor Star Wars III: Revenge of the Sith.
  • In deze film neemt hij het op tegen Obi-Wan Kenobi en staat hij bijna op zijn niveau.

Einde

Generaal Grievous verscheen voor het laatst in de laatste film van de prequelserie, Star Wars: Revenge of the Sith. In de film beleefde de Kaleesh zijn laatste uren in een duel tot de dood tegen Obi-Wan Kenobi op de planeet Utapau, nadat de laatste twee van zijn armen had afgehakt en hem in de borst had geschoten met een blaster. Zijn torso was precies de enige zwakke plek van de cyborg.

De hoogtepunten uit zijn leven

Haar eerste optreden op het scherm

Dit is de introductiescène. Het introduceert het personage en de dreiging die hij vormt voor onze hoofdpersonen perfect. Vergezeld door een leger van droids die de Jedi omsingelen, beveelt Grievous het leger om het vuren te staken. De reden is simpel: hij wil er zelf voor zorgen. De Jedi schuilen bang in de verwoeste schepen. Maar Grievous slaagde erin om binnen te sluipen en hen zonder hulp te verslaan. Zoals Count Dooku zei, wat hij nodig heeft om de beste Jedi te verslaan is angst, verrassing en intimidatie. Deze scène bewijst zijn kracht en toont ook de resultaten van zijn training met de Sith.

De ontvoering van Palpatine

Deze gebeurtenis wordt genoemd in Revenge of the Sith en wordt beschouwd als een van de eerste missies van de General in de film. Deze ontvoering was te zien in de serie uit 2003. De meest memorabele scène is wanneer de cyborg zijn twee extra armen onthult, net wanneer de Jedi dachten dat ze de overhand hadden. Het is de moeite waard om op te merken dat de beste momenten van Grievous vooral te vinden zijn in deze serie, die niet langer canon is, wat nogal jammer is.

Anekdotes over generaal Grievous

Generaal Grievous zonder masker

Zoals eerder vermeld, is het lichaam van generaal Kaleesh aangepast. Daarna kreeg hij een exoskelet om als huid te dragen. In werkelijkheid draagt hij geen masker. We kunnen ons echter voorstellen dat hij voor zijn transformatie een nogal langgerekt Kaleesh-gezicht had.

Waarom hoest hij zo veel?

Een van de belangrijkste kenmerken van het personage, die heel vaak wordt getoond, is het feit dat hij vaak hoest en zwaar ademt. Dit kan zelfs worden verklaard in Clone Wars (2003) wanneer de Jedi Mace Windu de kracht gebruikt om de ribbenkast van de Cyborg samen te drukken.

Trofeeën van generaal Grievous

Ondanks het feit dat hij aan de kant van de Sith staat, gebruikt hij geen rode sabel, wat de favoriete kleur is van de sabels van de duistere kant, zoals we hebben gezien van Darth Maul tot Kylo Ren. In feite zijn de zwaarden die hij om zijn middel draagt ‘trofeeën’ voor hem. Grievous heeft er een gewoonte van gemaakt om de sabels te verzamelen van de Jedi die hij heeft uitgeschakeld. Hij besloot hetzelfde te doen met hun vlechten in The Clone Wars (2008).

De Darth Vader-verbinding

Het is makkelijk te zien dat het allebei cyborgkrijgers zijn die de Sith dienen. Maar dit is geen toeval. De robotprothesen van Darth Vader zijn inderdaad gemaakt door Techno Union, hetzelfde bedrijf dat Grievous de zijne gaf.

Het schip van generaal Grievous

Generaal Grievous heeft in de loop van zijn optredens verschillende schepen en voertuigen bezeten. Eerst was er de Zielloze, die zijn jager was tijdens de Clone Wars tot aan zijn dood in de Slag om Utapau. Hij bezat ook een Destroyer, de Invisible Hand. Dit is het schip waarop de derde film in de trilogie begint. Tijdens zijn ontsnappingspoging op Utapau gebruikt hij een TSMEU-6 motorfiets, een landvoertuig met vier poten dat goed tegen Grievous opgewassen is.