Han Solo: een buitengewoon verhaal

han solo

Han Solo is een van de meest iconische personages in Star Wars. Hij verscheen voor het eerst in de 4e aflevering van de saga en zijn controversiële persoonlijkheid maakte van hem een begrip. Deels vogelvrij, deels held, hij is een verwarrend maar innemend personage. Het feit dat hij tot het negende opus werd gespeeld door de beroemde acteur Harrison Ford, versterkte zijn beroemdheid alleen maar.

Zijn roem is zo groot, en is met de tijd en de afleveringen alleen maar gegroeid, dat er zelfs een film aan hem is gewijd die zijn verhaal vertelt. Solo: A Star Wars Story werd uitgebracht in 2018, met in de hoofdrol de jonge acteur Alden Ehrenreich als Han Solo.

Wie is het? Welke rol speelde hij in de intergalactische oorlog? Waarom wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste personages in de saga?

Kom alles te weten over de beroemde kapitein van de Millennium Falcon, de dappere ridder van de ruimte.

Biografie

Zijn geboorte en kindertijd

Han Solo’s jeugd is gehuld in mysterie. In het canon universum zijn er absoluut geen details over zijn afkomst, zijn ouders of wat hem maakte tot de beroemde ruimtesmokkelaar die hij werd. Later, in 2014, zullen we meer te weten komen in het Star Wars Legends-universum.

We ontdekken dat het personage geboren is in 29 voor Christus op de industriële wereld en uit een rijke familie komt. Hij is een afstammeling van Brethron e Solo, een groot politicus die bekend stond om het vestigen van democratie op Corellia. Jarenlang regeerden zijn nakomelingen over de planeet Corellian en het omliggende gebied. We ontdekken ook dat Thrackan Sal-Solo, die verscheen in de Corellian Trilogy en verschillende afleveringen van de New Jedi Order, lid is van zijn familie.

Han Solo werd op zeer jonge leeftijd wees. Nadat hij zijn vader had verloren en onder onduidelijke omstandigheden bij zijn moeder was weggerukt, kwam hij als kind op straat terecht. Later werd hij opgevoed door een beruchte smokkelaar: Garris Shrike, kapitein van het schip Bonne Fortune. Dit helpt ons te begrijpen waarom hij later ook dit pad koos.

Garris Shrike zou hem hebben gevonden in de straten van Corellia en hem naar zijn schip hebben gebracht onder de naam Tallus Bryn. Op de laatste werd hij opgevoed door een oude Wookiee kok genaamd Dewlanna. Maar net als veel andere kinderen gebruikte de kapitein hem voor oneerlijke doeleinden. Zo leerde hij de kunst van diefstal, oplichting en bedrog. Het was ook tijdens deze donkere periode in zijn leven dat Han leerde racen. Hij was zelfs zo getalenteerd dat hij op 17-jarige leeftijd de grote Jubilarwedstrijd won.

Haar leven als jongvolwassene

Op 18-jarige leeftijd ontdekt de Wookie-kok die haar heeft opgevoed haar ware identiteit. Met haar hulp besluit Han van het schip te ontsnappen. Hij werd herenigd met leden van zijn familie, waaronder zijn moeder en zijn neef Thrackan. Helaas weigert zijn moeder elk contact met hem, met het argument dat ze het verleden wil vergeten. Dus blijft hij een tijdje bij zijn neef, maar die blijkt wreed en meedogenloos te zijn. Han Solo besluit ook niet lang thuis te blijven.

Zijn vroege dagen als smokkelaar

Han Solo wordt aan zijn lot overgelaten en besluit zich aan te sluiten bij de bende van de White Worm. De groep wordt geleid door Lady Proxima en bestaat uit dieven en boeven. En zoals alle leden moest hij nog steeds stelen, roven en oplichten om te kunnen profiteren van onderdak.

Daar ontmoette hij Q’ira, op wie hij verliefd werd. Ze dromen er allebei van om de bende te verlaten. En als Han Coaxium in handen krijgt na een operatie die niet volgens plan verliep, grijpen ze hun kans. Helaas worden ze ingehaald door Lady Proxima en raken ze van elkaar gescheiden terwijl ze vluchten.

Zijn indiensttreding bij de keizerlijke marine

Han is weer alleen en besluit zijn droom om piloot te worden waar te maken. Daarom koos hij ervoor om dienst te nemen bij de keizerlijke marine. Nadat hij aan rekruteringsofficier Drawd Munbrin had uitgelegd dat hij geen naam en geen afkomst had, besloot Munbrin hem Solo te noemen.

Dus ging hij naar de Carida Academie waar hij Cadet 124-329 werd. Hoewel hij een goede piloot was, haalde zijn rebelse aard hem in. Hij werd steeds ongehoorzamer. Om Q’ira te vinden steelt hij bijvoorbeeld een TIE. Hij deed hetzelfde om Tamu Dree en Beilert Valance te redden na de Slag om Howlan, toen hij deel uitmaakte van Carida Squadron. Hij werd vaak op heterdaad betrapt en gearresteerd wegens desertie en alleen dankzij de tussenkomst van instructeur Yurik Nakan – die zijn vliegkunsten had opgemerkt – kon hij op de Keizerlijke Academie blijven.

Hij had een succesvolle carrière. Voordat hij voorgoed werd verbannen, werd hij een TIE-vechter en werd hij bevorderd tot luitenant.

“Waarschijnlijk de beste instinctieve piloot die ik ooit heb onderwezen, met een aangeboren begrip van zowel besturing als gevechtstactiek, wat oneindig zeldzaam is.”

– Habadon vlieginstructeur

Van piloot tot kapitein

Eigenwijs en ongehoorzaam wordt Han Solo uiteindelijk van de Academie gestuurd. Hij werd infanterist en sloot zich aan bij de 224e divisie van Mimban. Maar eenmaal daar wilde hij zich alleen maar aansluiten bij het team van premiejager Tobias Beckett. Hij werd beschuldigd van poging tot desertie en belandde weer in de gevangenis. Daar ontmoette hij Chewbacca.

Later ontmoeten ze allebei Lando Calrissian, kapitein van de Millennium Falcon. Helaas raakt deze gewond tijdens een aanval die verkeerd afloopt en vertrouwt hij het commando over zijn schip toe aan Han Solo. De laatste bereikte toen een prestatie: hij voltooide de Kessel Raid in minder dan 12 parsecs. Daarna won hij de Millennium Falcon eerlijk in een spelletje sabacc tegen zijn kapitein.

Zijn persoonlijkheid en principes

Han Solo is een zeer controversieel personage en dat maakt deel uit van zijn charme. Hij is dapper en moedig, maar ook cynisch en arrogant. Doorheen de saga zien we dat hij bijzonder opstandig is. Hij tolereert geen autoriteit of dominantie, heeft een marginale persoonlijkheid en valt op door zijn vrije geest. In alles wat hij doet, toont hij een vastberadenheid om te doen wat hij wil.

Hij is opgevoed door een smokkelaar en wordt van nature gemotiveerd door winstbejag. Maar hij is geen harteloze man. Hij is verre van de wetteloze man die hij ons wil doen geloven. Bij talloze gelegenheden heeft hij bewezen dat hij een zaak kan verdedigen als hij gelooft dat die rechtvaardig is. Zelfs met gevaar voor eigen leven of ten koste van zijn veelbelovende carrière als Empire-piloot. In de meeste gevallen begint zijn insubordinatie met een goede bedoeling: vrienden of mensen in nood redden.

Maar hij was gewetenloos. Han Solo geloofde nooit in het bestaan van de Force. Daarom stond hij noch aan de kant van het Licht, noch aan de kant van de Duisternis. Hij zegt het zelf in een zin die hij tot prinses Leia richt in de vierde aflevering van Star Wars: A New Hope.

Ik maak geen deel uit van jullie rebellie. Ik ben geen vrijheidsstrijder…

-Han Solo

Belangrijke gebeurtenissen in zijn leven

Ontmoeting met Chewbacca

Er zijn verschillende versies van hoe hij Chewbacca heeft ontmoet:

  • In het canon universum ontmoetten ze elkaar nadat Han Solo werd ontslagen uit de keizerlijke marine. De ontmoeting zou hebben plaatsgevonden in een gevangenis in Mimban, waar de infanterist was opgesloten wegens poging tot desertie en een cel deelde met een Wookie met de bijnaam het Beest. Maar omdat hij door een Wookie was opgevoed en daarom een beetje Shyriiwook begreep, maakte hij er een vriend van. En samen wisten ze uit de gevangenis te ontsnappen.
  • In het Legends-universum vond de ontmoeting plaats toen hij nog een piloot was. Luitenant Han Solo, die als TIE-gevechtsvliegtuig voor kapitein Pter Nyklas werkt, heeft opnieuw een bevel genegeerd door ervoor te kiezen een Wookieslaaf te bevrijden. Het was Chewbacca. Hij wordt dan zijn copiloot.
han solo

Ontmoeting met Luke Skywalker

Han Solo leek een groot deel van zijn jeugd niet betrokken bij de gebeurtenissen van de Rebellie. In aflevering 4 van de saga ontdekken we dat hij Luke Skywalker en zijn metgezel Obi-Wan Kenobi bij toeval ontmoette.

In het jaar 0 stopt de Millennium Falcon op Tatooine voor een pauze. Een vreemdeling vroeg de kapitein of hij twee passagiers mee mocht nemen en ze af mocht zetten op de planeet Alderaan, in ruil voor een uitbundige betaling. Hij accepteert, maar beseft pas later dat dit de weinige overgebleven Jedi-ridders zijn.

Ontmoeting met prinses Leia

Han Solo’s ontmoeting met prinses Leia is een van de grootste gebeurtenissen in het leven van de smokkelaar. Het speelt zich ook af tijdens Star Wars Episode IV: A New Hope.

Eenmaal aangekomen op hun bestemming, Alderaan, ontdekken Han en zijn metgezellen een planeet die volledig verwoest is. Ze ontdekken al snel de bron van het bloedbad: de Death Star, waarop ook prinses Leia Organa gevangen zit. Met haar hulp slaagt Luke Skywalker er uiteindelijk in om de prinses te bevrijden en te ontsnappen. Maar hij betaalt een zware prijs: Obi-Wan wordt gedood in een dodelijk gevecht met zijn voormalige leerling Darth Vader.

Han Solo en prinses Leia hebben een eenvoudige woordenwisseling voordat de groep begint te vluchten voor de Stormtroopers. Maar de kapitein van de Imperial Falcon raakt al snel in de ban van de jonge vrouw.

Wat een meid! Of ik maak haar kapot of ik word verliefd, het is het een of het ander.”

-Han Solo aan Luke Skywalker.

Zijn beslissing om zich aan te sluiten bij de Rebel Alliance

Ondanks de aansporingen van zijn nieuwe vrienden : Luke Skywalker en Leia Organa, weigert Han Solo categorisch om hun zaak op te nemen. Hij stond erop om neutraal te blijven en accepteerde hun aanbod om partij te kiezen en zich in het conflict te mengen niet, nadat hij de prinses en de Death Star-plannen naar de rebellen had teruggebracht.

Hij aanvaardt echter nog steeds een paar missies die hem worden toevertrouwd door Luke of rechtstreeks door de rebellen. In het wilde weg raakt hij voorgoed betrokken bij de zaak als hij zijn vriend Luke gaat redden op het schip Yavin IV.

In de zesde aflevering van The Saga: Return of the Jedi wordt hij gepromoveerd tot generaal van de Rebel Alliance, naast generaal Leia Organa. Het was grotendeels aan hem te danken dat de Alliantie de Slag om Endor kon winnen, een van de grootste missies ooit om het Keizerrijk voor eens en altijd te vernietigen.

sikkel millennium

Haar huwelijk

Het is moeilijk om het karakter van Han Solo te scheiden van dat van prinses Leia. De aantrekkingskracht tussen de twee lijkt duidelijk vanaf hun eerste ontmoeting in het vierde opus: A New Hope. Aan het einde van de aflevering biecht de smokkelaar zijn gevoelens voor de jonge vrouw op aan zijn vriend Luke Skywalker.

Dat gezegd hebbende, moeten we wachten tot het einde van de vijfde aflevering voor de twee antagonisten toegeven wat ze voor elkaar voelen. Desondanks werd er niets gewonnen, want hij werd gevangen genomen, ingevroren in een blok carboniet en afgeleverd bij Jabba the Hutt aan het einde van Star Wars: The Empire Strikes Back.

In het volgende opus, Star Wars: Return of the Jedi, is het Leia die Han Solo in carboniet komt redden uit de handen van Jabba. Ze wurgt hem. Kort na de Slag om Endor trouwen de twee personages. Helaas hield het huwelijk geen stand. De redenen voor dit falen verschillen echter van universum tot universum:

  • In het Canon-universum baren generaals Solo en Leia een zoon die ze Ben noemen. Ze kozen ervoor om zijn opleiding toe te vertrouwen aan Luke Skywalker, die van plan was om de Jedi-orde te herstellen. Helaas komen ze er later achter dat hun enige zoon zich heeft bekeerd tot de Duistere kant van de Force. Hun relatie werd verbrijzeld door het nieuws.
  • In het Legends-universum trouwen Han en Leia bijna tien jaar na de Slag om Yavin. Samen krijgen ze 3 kinderen, waaronder twee tweelingen – Jacen en Jaina – en een jongste, die ze Anakin hebben genoemd. Alles verloopt soepel tot 25 na Christus, wanneer Chewbacca wordt gedood terwijl hij Anakin Solo probeert te redden van de Yuuzhan Vongs. Het verlies van zijn sidekick en beste vriend is ondraaglijk voor Han, die weer terugvalt in zijn oude slechte gewoontes. Hij is nu alcoholist, verlaat zijn vrouw en wordt weer smokkelaar.

De reünie

Zoals je wel hebt begrepen, gaan Han Solo en prinses Leia in het canonieke of niet-canonieke universum uiteindelijk ieder hun eigen weg. Twintig jaar na hun scheiding vindt de smokkelaar die hij is geworden opnieuw zijn schip, dat hij enkele jaren eerder op de planeet Jakku is kwijtgeraakt. Aan boord vindt hij de dieven, waaronder BB-8, op wie hij een kaart ontdekt die leidt naar de schuilplaats van Luke Skywalker.

Dus besluit hij zijn plannen te delen met het Verzet, geleid door Leia. Ze vertelt hem dat hun zoon Ben Kylo Ren is geworden, de opperste leider van de First Order.

Han Solo: dood

In de zevende aflevering van Star Wars: The Force Awakens stierf Han Solo. Toen hij hoorde dat zijn zoon niemand minder was dan de kwaadaardige leider Kylo Ren, ging hij op expeditie onder het bevel van generaal Organa naar de planeet Starkiller, in gezelschap van Chewbacca en Finn. Het doel van de missie: deze basis vernietigen, die de First Order gebruikt als superwapen.

Op de planeet ontmoet hij zijn zoon Ben, alias Kylo Ren. De laatste legt zijn verdriet uit en vraagt hem om hulp. Zoals hij Leia had beloofd, koos Han Solo ervoor om zijn zoon een kans te geven door de sabel te pakken die hij hem voorhield. Maar tegen alle verwachtingen in schakelt hij het pistool in en verwondt hij zijn vader. Toen viel hij in de leegte. Zijn lichaam is nooit gevonden, de missie was een succes. Het resulteerde in de explosie van de Starkiller-basis.

Uitbuitingen in de Saga

Als smokkelaar en huurling werd Han Solo door zijn vele heldendaden een ware held van de Rebel Alliance en later van de Nieuwe Republiek. Het heeft veel verdiensten:

  • In Star Wars IV: A New Hope, de redding van prinses Leia en Luke Skywalker.
  • In Star Wars V: The Empire Strikes Back, Luke Skywalker‘s redding.
  • In Star Wars VI: Return of the Jedi, de vernietiging van het tweede Death Star-schip tijdens de Slag om Endor.
  • In Star Wars VII: The Force Awakens, de explosie van de Starkiller-basis.
  • In Star Wars IX: The Skywalker Ascension keert Ben Solo alias Kylo Ren terug naar de kant van het licht.

De bevrijding van Kashyyyk was ook te danken aan de moed en tussenkomst van de mythische smokkelaar. Merk op dat dit Chewbacca’s thuisplaneet is. Het was onder keizerlijke controle toen Han Solo en zijn copiloot besloten om het te bevrijden. Ze slagen hierin met de hulp van hun vriendin Irma, die een aantal huurlingen, smokkelaars en huurlingen heeft verzameld om hen te helpen.