Kylo Ren’s lichtzwaard

sabre kylo ren

Aanvankelijk was Kylo Ren in het bezit van een blauw lichtzwaard. In die tijd was hij nog geen Kylo Ren, maar Ben Solo, de zoon van Han Solo en Leia Organa. Zijn sabel wordt rood als hij Luke Skywalker verraadt en zich samen met Snoke naar de duistere kant keert.

Hoe heeft Kylo zijn lichtzwaard gemaakt?

Het bloedingsritueel

Het Kyber-kristal in het lightsaber van Kylo Ren is het kristal dat hij kreeg als Padawan. De Kyber kristallen die de Jedi gebruiken produceren een lemmet met een zuiver, schitterend licht. Maar Kylo’s Kyber kristal is gebarsten en straalt een rood licht uit. Dit kleurverschil komt door het “bloedings”-ritueel dat de Sith Lords verplicht zijn uit te voeren op hun Kyber-kristallen.

Kylo’s gebrek aan ervaring betekent dat hij bijna zijn kristal ruïneerde toen hij zijn lichtzwaard bouwde, waardoor het barstte en onstabiel werd. Om dit probleem op te lossen, moest hij aan beide zijden ventilatieopeningen, “quillons” genaamd, aanbrengen. Deze afvoeren beheren de overtollige energie en warmte die het gebarsten kristal produceert. Zonder deze apparaten, zou Kylo’s lichtzwaard waarschijnlijk ontploft zijn tijdens het ritueel.

NB: zelfs een door bloedingen beschadigd kristal kan worden hersteld. Ahsoka veranderde bijvoorbeeld de kleur van haar sabels. Ze waren rood en werden wit.

Het “bloeden” is een moeilijk en veeleisend proces. Het omvat de meditatie van een Sith om al zijn haat op het kristal te gieten tot het stopt met weerstand bieden. Dit intense proces kan gezien worden als een onderwerping van het kristal aan de wil van de Sith. Als het kristal geen weerstand meer biedt, begint het te bloeden en straalt het een rood licht uit dat de woede, haat en het geweld weerspiegelt van de Sith die het beheerst.

Een gevaarlijk ritueel, soms met ernstige gevolgen

zwaard van ren

Door zijn onstabiele en gewelddadige aard wordt het ‘bloedingsritueel’ als uiterst gevaarlijk beschouwd en kan het ernstige gevolgen hebben voor de Sith die het uitvoert. Sommige legendes vertellen over Sith die hun verstand verloren na het ondergaan van dit ritueel, terwijl anderen zeggen dat ze gevangen zaten in een eeuwige cyclus van geweld en haat.

Ondanks deze potentiële gevaren blijven de Sith het ritueel van ‘bloeden’ beoefenen om de macht te krijgen die zij wensen. Uiteindelijk weerspiegelt dit de impulsieve en gevaarlijke aard van de duistere kant van de kracht, en de zucht naar macht die de Sith ertoe aanzet zich tot extreme middelen te wenden om hun doelen te bereiken.

Wat Kylo Ren betreft, is het duidelijk dat zijn eigen mentale instabiliteit tot uiting kwam in zijn keuze om het “bloedingsritueel” op zijn Kyber-kristal uit te voeren. Deze instabiliteit komt ook tot uiting in de manier waarop hij zijn lichtzwaard gebruikt, en in de uitdagingen waarmee hij als leider van de Ridders van de Orde van Ren wordt geconfronteerd.

Uiteindelijk symboliseert het lichtzwaard van Kylo Ren de impulsieve aard van zijn eigenaar, wat kan worden gezien als een waarschuwing voor anderen die in de verleiding kunnen komen hetzelfde pad te volgen.

Kylo’s zwaardgevechten

rey versus kylo ren

Kylo Ren heeft zijn lichtzwaard vele malen gebruikt als Opperbevelhebber van de Ridders van Ren en de Eerste Orde. Bijvoorbeeld, met zijn zwaard doodde hij Lor San Tekka, tijdens de aanval op Tuanul. Een van zijn meest memorabele gevechten was echter toen hij het opnam tegen zijn vader, Han Solo (Lando‘s sidekick). Dit gevecht symboliseerde Kylo Ren’s innerlijke strijd met zijn overtuigingen en twijfels, en zijn verlangen om zijn vader te overtreffen.

Toen Rey in beeld kwam, werd Kylo Ren op een heel nieuw niveau uitgedaagd. Hun eerste confrontatie, hoewel kort, liet zien dat Rey een niet te onderschatten kracht was. De twee botsten daarna verschillende keren. Elk gevecht was intenser en betekenisvoller dan het vorige. Kylo Ren was vastbesloten Rey te verslaan en haar te bekeren tot de donkere kant van de Force, terwijl Rey hem probeerde terug te brengen naar het licht. Hun laatste gevecht, bij de Slag om Crait, was een bepalend moment in de Star Wars geschiedenis. Uiteindelijk is het Rey met haar lichtzwaard die wint en Kylo Ren uitdaagt.

Het dreigende geluid van Kylo Ren’s lichtzwaard…

kylo ren lichtzwaard

Niet alleen het uiterlijk van zijn nieuwe lichtzwaard is anders, maar ook het geluid. Als Kylo zijn lichtzwaard activeert, is er dat bekende zoemende geluid, gemengd met iets anders, een elektrisch gekraak…

Het is een verschrikkelijk geluid, uniek voor een zwaard, en dit is met opzet gedaan!

Kylo Ren’s lichtzwaard is ontworpen om intimiderend en gevaarlijk te zijn, en dit wordt weerspiegeld in het geluid dat het maakt. In tegenstelling tot normale lichtzwaarden is het geluid van Kylo Ren’s lichtzwaard grillig en spastisch, waardoor het lijkt alsof het elk moment kan exploderen.

Matthew Wood en David Acord, sound editor en sound designer voor “The Force Awakens”, beschreven Kylo Ren’s lichtzwaard als zijnde gebouwd door een amateur. “Het knettert als het oplicht, dus we wilden een elektrisch geluid dat zowel onaf als dreigend was. We wilden een gevaarlijk geluid.

David Acord beschreef de creatie van het geluid van Kylo Ren’s lichtzwaard als een weerspiegeling van de rauwe, onafgewerkte kracht van zijn personage. Hij wilde dat de geluidseffecten wild en gevaarlijk zouden zijn, passend bij het sprankelende uiterlijk van de hoofd- en bijbladen.

FAQ

Waar haalde Kylo Ren zijn inspiratie vandaan voor het ontwerp van zijn lichtzwaard?

Kylo Ren vond zijn inspiratie in het oude lichtzwaardontwerp uit de Oude Republiek. Deze laatste waren naar het beeld van onze middeleeuwse ridders, waarbij het “bewaakte” zwaard het standaardmodel van die tijd was. Door dit ontwerp kon Kylo zijn gebarsten kristal aanpassen en het veilig gebruiken.

Waarom was het nodig om een bewaker op het zwaard te zetten?

Tijdens het “bloeden” ritueel waardoor Kylo Ren zijn sabel kon veranderen van blauw naar rood, werd het kristal van de sabel beschadigd. Nu de energie die uit het zwaard komt niet meer onder controle is, ontwikkelde Kylo een beveiliging die het kristal door drie verschillende kanalen laat diffunderen, ter compensatie van de instabiliteit door de scheur.