Mandalorian zwart lichtzwaard

roi sabre laser noir

Het Mandaloriaanse volk staat bekend om zijn felle krijgers en legendarische wapens. Van deze wapens is het zwarte lichtzwaard een van de meest mysterieuze en fascinerende. Verbonden met de geschiedenis van het Mandaloriaanse volk, werd dit zwaard meer dan duizend jaar geleden gemaakt door een Mandaloriaan. Dit zwaard is uniek en symboliseert macht en gezag.

Kenmerken van de “Darksaber

zwart lichtzwaard

Het blad: het heeft een plat zwart blad dat bij gebruik witte vonken kan produceren. Bovendien geven de unieke vorm en de gekartelde randen het wapen een agressieve en gevaarlijke uitstraling.

Het handvat: in tegenstelling tot andere lichtzwaarden is de vorm ervan niet cilindrisch maar rechthoekig, met rechte lijnen. Het bovenste deel van het handvat heeft een bescherming om de handen te beschermen tegen vijandelijke aanvallen, en een gleuf waarin de messtraler zit.

Kracht: De “Darksaber” wordt beschouwd als een zeer krachtig wapen. Hij kan Krachtbliksem afweren en zelfs een deel van het licht van de omringende elementen absorberen, wat zijn duistere kant versterkt.

Symbool: Voor de Mandalorianen is dit wapen een manier om hun cultuur en identiteit te behouden in een voortdurend veranderend melkwegstelsel. Daarom werd dit lichtzwaard vaak als trofee beschouwd door de vijanden van de Mandalorianen.

Geschiedenis van dit zwaard

mando

De Black Sabre is een legendarisch wapen dat ongeveer duizend jaar geleden werd gemaakt door Tarre Vizsla, een Mandaloriaanse voorouder van de Vizsla-clan, die ook de eerste Mandaloriaan was die toetrad tot de Jedi-orde. Oorspronkelijk bedoeld voor het opperhoofd van de Vizsla-clan, is dit wapen een symbolisch overblijfsel van de clan geworden dat door de eeuwen heen aan belang heeft gewonnen.

Na de dood van Tarre Vizsla werd de zwarte sabel door de Jedi teruggevonden en zorgvuldig bewaard. Na verloop van tijd werd het een lustobject voor de Mandalorianen, die talrijke aanvallen uitvoerden om het terug te krijgen.

Uiteindelijk slaagde de leider van de Death Watch, Pre Vizsla, erin het wapen te bemachtigen en er eigenaar van te worden. Pre Vizsla gebruikte de Black Sabre om vele Jedi te bestrijden tijdens de Clone Wars. Hij vocht met Jedi Master Obi-Wan Kenobi op Concordia en Ahsoka Tano (met haar witte sabels) op Carlac. Ondanks het gebruik door de Mandalorianen is dit zwarte lemmet een kostbaar wapen gebleven dat Mandaloriaanse trots en traditie belichaamt.

De Mandalorian Black Lightsaber is een legendarisch wapen dat de geschiedenis en tradities van het Mandaloriaanse volk belichaamt.

Wie is de eigenaar van dit zwaard?

mandalorian

Niet iedereen is een wapenbezitter. De gewoonte moet worden gerespecteerd, zodat het wapen gehoorzaamt. Precies, de Madaloriaanse gewoonte vereist dat de rechtmatige eigenaar van het zwaard de vorige eigenaar heeft verslagen. Anders is de overdracht van het zwaard onrechtmatig en is het zwaard onhandelbaar.

Het zwarte lichtzwaard wordt dus verkregen door de vorige eigenaar te verslaan, waardoor de nieuwe eigenaar een echte leider wordt. Het zwarte lemmet is daarom een teken van prestige en macht, en symboliseert de kracht en gevechtsexpertise van zijn eigenaar.

Wie waren de houders van dit wapen?

Tarre Vizsla

De eerste bekende houder van het zwarte lichtzwaard was Tarre Vizsla. Hij is een Mandaloriaan die als eerste van zijn volk toetrad tot de Jedi-orde. Na zijn dood werd het wapen bewaard door de Jedi, tot het uiteindelijk werd teruggevonden door de Mandalorianen van de Vizsla-clan. Sindsdien is het zwarte lichtzwaard een belangrijk symbool geworden voor het Mandaloriaanse volk.

Din Djarin

In de televisieserie “The Mandalorian”, haalt Din Djarin (genaamd “Mando”) het zwarte lichtzwaard uit het keizerlijke arsenaal… na het infiltreren van een oorlogsschip. Dan ontdekt hij dat Bo-Katan Kryze, een andere Mandaloriaan, op zoek is naar het zwarte lichtzwaard om Mandalore over te nemen.

Mando geeft uiteindelijk het zwarte lichtzwaard aan Bo-Katan, en beweert dat het zwaard haar toekomt als afstammeling van het Huis Vizsla. Deze scène benadrukt het belang en de betekenis van de zwarte lightsaber voor de Mandalorians, evenals de waarde van traditie en erfgoed in hun cultuur.

Pre Vizsla

Tijdens de Clone Wars verwierf Pre Vizsla het zwarte lichtzwaard en gebruikte het om zijn volk te verdedigen tegen de Jedi. Pre Vizsla was de leider van de Mandaloriaanse politieke factie genaamd Death Watch. Hij was een geducht krijger en een ervaren vechter, die zowel traditionele Mandaloriaanse wapens als lichtzwaarden kon hanteren. Daarom had hij veel respect voor het zwarte lichtzwaard en zijn betekenis voor het Mandaloriaanse volk.

Vizsla wist uiteindelijk het zwarte lichtzwaard te bemachtigen door de Duistere Jedi, Komari Vosa, uit te dagen en te verslaan. Daarna gebruikte hij het wapen om zijn positie als leider te versterken en zijn krijgers te leiden in de strijd tegen de heersende Mandaloriaanse regering.

Maar Vizsla ontmoette uiteindelijk zijn eigen lot in een gevecht met zijn rivaal Darth Maul. In een episch duel zegevierde Maul en werd de nieuwe houder van het zwarte lichtzwaard.

zwart lichtzwaard

Darth Maul

Darth Maul werd doormidden gesneden en voor dood achtergelaten tijdens zijn duel met Obi-Wan Kenobi. Er wordt echter vaak over het hoofd gezien dat hij overleefde vanwege zijn haat en zijn verbinding met de Force. Nadat hij in deze aflevering zijn dubbele rode lichtzwaard verloor, raakte hij geobsedeerd door het herwinnen van absolute macht. Dus ging hij op zoek naar het legendarische zwarte lichtzwaard.

Uiteindelijk vond hij het wapen en gebruikte het om zijn heerschappij over het misdaadsyndicaat van de melkweg en een deel van de planeet Mandalore te vestigen. Deze aanschaf van het zwarte lichtzwaard was een belangrijk moment voor Darth Maul, en symboliseerde zijn opkomst naar de macht…

Andere houders

In de loop der jaren hebben ook andere personages de kans gehad om het zwarte lichtzwaard te hanteren, zoals:

  • Sabine Wren, bemanningslid van de animatieserie “Star Wars Rebels”…
  • Bo-Katan Kryze, een Mandaloriaanse krijger in “The Mandalorian”.

Sommige werken waar het zwarte zwaard verschijnt:

  • Star Wars: The Clone Wars (2008): in de animatieserie wordt het zwarte lichtzwaard voor het eerst geïntroduceerd en behoort het toe aan Pre Vizsla, leider van de Death Watch-factie.
  • Star Wars Rebels (2014-2018): het zwarte lichtzwaard verschijnt verschillende keren in de animatieserie, altijd in de handen van Maul, die het heeft verworven na het doden van Pre Vizsla.
  • Solo: A Star Wars Story (2018): hoewel het zwarte lichtzwaard niet direct aanwezig is in de film, wordt het door het personage van Dryden Vos genoemd als een artefact dat toebehoort aan een van zijn concurrenten.
  • The Mandalorian (2019-): In seizoen 2 van de serie ontmoet het personage van Din Djarin Bo-Katan Kryze, een Mandaloriaanse vrouw die hem onthult dat het zwarte lichtzwaard nog leeft en dat ze het moet terughalen om de verschillende Mandaloriaanse clans te verenigen.
  • Star Wars: The Bad Batch (2021-): In de animatieserie wordt kort getoond dat het zwarte lichtzwaard wordt teruggevonden door een Imperial legerkloon, waarbij het onduidelijk is wat er daarna met het wapen is gebeurd.

FAQ

Wie kan een zwart lichtzwaard gebruiken?

Volgens de Mandaloriaanse traditie moet de huidige houder van het zwaard verslagen worden om het te verkrijgen, wat suggereert dat alleen de meest waardige krijgers het gebruik van het zwarte lichtzwaard kunnen verdienen.

Kan het zwarte lichtzwaard de beskar doorsnijden?

Nee, beskar is een zeer sterk metaal dat door de Mandalorianen gebruikt wordt om hun harnas te maken. Dit materiaal is extreem resistent en de zwarte lightsaber is ontworpen om het niet te kunnen doorsnijden. 

Waarom is het zwarte lichtzwaard zo zeldzaam?

Het zwarte lichtzwaard is zeldzaam, want er is maar één bekend zwart kristal in het Star Wars universum. Het is moeilijk te vinden en nog moeilijker te hanteren. 

Wie is de eerste bekende houder van het zwarte lichtzwaard?

De eerste bekende houder van het zwarte lichtzwaard was Tarre Vizsla, een Mandaloriaan die ook als eerste van zijn volk toetrad tot de Jedi-orde.

Wie gebruikte het zwarte lichtzwaard in de Star Wars films?

Het zwarte lichtzwaard is gebruikt door personages als Pre Vizsla in de animatieserie “The Clone Wars”, Darth Maul in “Star Wars: Rebels”, en Din Djarin in “The Mandalorian”.