Obi-Wan Kenobi’s 3 lichtzwaarden.

banniere sabre obi wan

Obi-wan staat bekend om zijn beheersing van het lichtzwaard en de Force. Gedurende zijn hele carrière heeft hij drie verschillende lichtzwaarden gehad.

Obi-Wan’s 3 lichtzwaarden zijn op dezelfde basis gebouwd. Ze hebben een energieblad dat uit een kyberkristal in het handvat komt. Elk van deze zwaarden heeft echter zijn eigen bijzonderheden.

Obi-Wan Kenobi’s eerste lichtzwaard…

eerste obi wan lichtzwaard

In de eerste aflevering van Star Wars, The Phantom Menace, heeft Obi-Wan een lightsaber dat lijkt op dat van zijn mentor, Qui-Gon Jinn. Hij koos ervoor het handvat van zijn meester na te doen als teken van respect tijdens zijn Padawan-training, volgens de Jedi-traditie.

Met zijn eerste zwaard beheerste Obi-Wan de Ataru IV gevechtsvorm, beschouwd als een van de belangrijkste vormen die snelheid en agressie benadrukt. Deze techniek benadrukt de herhaling van bewegingen om offensieve klappen uit te delen.

Helaas is dit zwaard beschadigd… Tijdens de Naboo Blokkade werden Obi-Wan en Qui-Gon Jinn op een missie gestuurd en kwamen ze voor onverwachte moeilijkheden te staan. Obi-Wan moest zich in het water verstoppen om aan de gevechtsdroids te ontsnappen. En het water beschadigde zijn zwaard. Later zal hij proberen een oplossing te vinden om zijn zwaard waterdicht te maken.

Obi-Wan’s laatste gevecht met dit lichtzwaard was tegen Darth Maul in The Phantom Menace. Tijdens dit duel wordt Qui-Gon Jinn gedood door Maul’s slagen. Zijn zwaard valt dan in de leegte. Maar door de kracht van de kracht wist Obi-Wan het lichtzwaard van zijn meester terug te vinden en versloeg hij uiteindelijk Darth Maul en zijn mythische dubbele lichtzwaard.

Obi-Wan Kenobi’s tweede lichtzwaard…

tweede lichtzwaard obi wan

Obi-Wan Kenobi’s tweede zwaard lijkt ook op dat van zijn meester om diens nagedachtenis te eren. Dit getuigt van de loyaliteit die Obi-Wan altijd heeft getoond aan zijn mentor. Sommigen hebben zelfs gespeculeerd dat dit lichtzwaard het lichtzwaard was dat Obi-Wan van Naboo haalde.

In de Obi-Wan & Anakin strip leren we dat dit lichtzwaard voor het eerst werd gebruikt tijdens de missie naar Carnelon IV, drie jaar na het verlies van zijn eerste lichtzwaard.

In Star Wars Episode II, Attack of the Clones, is Obi-Wan een Jedi Knight geworden en heeft Anakin Skywalker als zijn leerling. En dan wordt zijn tweede lichtzwaard geïntroduceerd.

Zijn tweede lichtzwaard is waterdicht, omdat zijn eerste lichtzwaard door water werd beschadigd. Deze eigenschap wordt benadrukt in het gevecht tegen Jango Fett op Kamino, waar Obi-Wan zijn lichtzwaard zonder problemen gebruikt ondanks de stromende regen en plassen.

Obi-Wan gebruikt een andere vorm van vechten, Vorm III Soresu, die zich richt op verdediging en pareren, om anderen te beschermen. Hij gebruikt het om Anakin te verdedigen, die roekeloos en impulsief is. Obi-Wan koos deze vorm om te voorkomen dat zijn Padawan hetzelfde lot zou ondergaan als Qui-Gon Jinn, die door Darth Maul was gedood.

Helaas verliest Obi-Wan dit lichtzwaard als hij gevangen wordt genomen door graaf Dooku vlak voor de slag om Geonosis.

Obi-Wan Kenobi’s derde lichtzwaard…

derde lichtzwaard

Zijn derde en laatste lichtzwaard was te zien in Star Wars III Revenge of the Sith.

Obi-Wans eerste iconische duel met dit wapen was tegen generaal Grievous. Maar zijn meest memorabele duel was met zijn voormalige leerling, Anakin Skywalker, op Mustafar. De aanvallende slagen waren hevig en de brandende lava voegde een ongelooflijke visuele intensiteit toe aan dit intense gevecht. Op dit punt was Anakin’s lichtzwaard nog steeds blauw.

Dan gebruikte Obi-Wan dit lichtzwaard zorgvuldig tijdens zijn jarenlange ballingschap op Tatooine. Hij probeerde conflicten te vermijden en op te gaan in het gewone leven van de bewoners van deze woestijnplaneet.

Maar in zijn laatste confrontatie met Darth Vader, moest Obi-Wan een laatste keer zijn zwaard trekken. Vader bleek uiteindelijk sterker, versloeg Obi-Wan en nam zijn zwaard mee als oorlogstrofee. Het feit dat Vader het zwaard jarenlang in zijn kasteel in Bast bewaarde, toont aan hoe belangrijk deze overwinning voor hem was.

De erfenis van het zwaard

Obi-Wan Kenobi’s lightsaber heeft een belangrijke erfenis, omdat het eerst toebehoorde aan zijn eigen Jedi-meester, Qui-Gon Jinn. In Episode I van de saga was het lichtzwaard van Qui-Gon Jinn zelf een uniek wapen, dat de vechtlustige en vastberaden persoonlijkheid van zijn eigenaar weerspiegelde.

Toen Qui-Gon Jinn werd gedood door Darth Maul in het duel op Naboo, erfde Obi-Wan Kenobi zijn lichtzwaard en de verantwoordelijkheid om Anakin Skywalker te trainen. Zo werd Obi-Wan een hoeder van Qui-Gon Jinn’s nalatenschap en zette hij zijn werk voort in het trainen van de volgende generatie Jedi.

Naast zijn persoonlijke betekenis voor Obi-Wan, speelde Qui-Gon’s zwaard ook een belangrijke rol in de training van Luke Skywalker.

Toen Luke Skywalker het lichtzwaard van Obi-Wan Kenobi vond, kon hij het gebruiken om een volwaardige Jedi te worden. Luke kon in de voetsporen van zijn mentor treden en de traditie van de Jedi voortzetten.

Obi-Wan Kenobi’s lichtzwaard kenmerken

Obi-Wan Kenobi’s echte lightsaber is atypisch en anders dan alle andere lichtzwaarden. Het is eenvoudiger en eleganter, met zachtere contouren en een dunner middendeel.

Het handvat: het heeft een zilveren handvat dat bestaat uit verschillende afzonderlijke delen, zoals:

  • een zender: die de lichtstraal projecteert,
  • een kraag: die de zender verbindt met het hoofdgedeelte.

Het is omgeven door zwarte rubberen banden. Deze laatste is voorzien van verschillende groeven en biedt de drager een stevige en veilige grip.

De sabel: hij is klein en eenvoudig, vooral in vergelijking met Vader’s lichtzwaard of Kylo Ren’s sabel.

Lengte: Het is langer dan de meeste andere Jedi zwaarden. Hij is ongeveer 1,2 meter lang, wat hem extra reikwijdte geeft in de strijd.

Lemmet: Dunner dan gemiddeld, wat de snelheid en nauwkeurigheid ten goede komt.

Obi-Wan’s Kyber Zwaard Kristallen…

In Episode I – The Phantom Menace wordt onthuld dat zijn oorspronkelijke kristal werd gewonnen uit de kristalgrot op de planeet Ilum. Elk kristal heeft een unieke kleur en energie, die de kracht en eigenschappen van het lichtzwaard beïnvloeden.

Obi-Wan Kenobi’s sabel wordt, net als alle Jedi-lichtzwaarden, aangedreven door een Kyber-kristal. Maar wat het onderscheidt van andere zwaarden is dat het er twee bevat. Waarom? Dit is een keuze van Obi-Wan om de kracht en stabiliteit van zijn wapen te vergroten. Deze beslissing maakte van Obi-Wan’s zwaard een van de meest angstaanjagende en indrukwekkende in de saga.

Nadat zijn zwaard was afgenomen door Graaf Dooku in Episode II, moest Kenobi een nieuw zwaard bouwen. Hij gebruikte de Kyber-kristallen van zijn oude zwaard om een nieuwe te bouwen, die erg leek op zijn vorige model.

Obi-Wan’s lichtzwaard gevechten

lichtzwaard obi wan

The Phantom Menace

Kenobi’s eerste grote gevecht was in Episode I – The Phantom Menace, toen hij het opnam tegen de Sith Darth Maul. Tijdens dit intense en acrobatische gevecht verloor Kenobi zijn meester, Qui-Gon Jinn, maar versloeg uiteindelijk Maul door hem in tweeën te hakken met zijn lichtzwaard.

The Attack of the Clones

In Episode II – Attack of the Clones, vecht Kenobi tegen de premiejager Jango Fett op de planeet Kamino. Hoewel Fett aan Kenobi wist te ontsnappen, kon de Jedi belangrijke informatie verzamelen. Dus plaatste hij een tracker op Fett’s schip voor hij vertrok om hem te vinden en te ondervragen.

Revenge of the Sith

Kenobi’s meest iconische gevecht is waarschijnlijk zijn gevecht tegen zijn voormalige leerling, Anakin Skywalker, in Episode III – Revenge of the Sith. De twee Jedi botsten op de planeet Mustafar, en het gevecht eindigde met Kenobi die won door Skywalker’s ledematen af te snijden en hem te laten verbranden in de lava.

Een nieuwe hoop

Uiteindelijk, na zijn transformatie in Darth Vader, vocht Anakin Skywalker opnieuw tegen Kenobi op de Death Star in Episode IV. Het gevecht eindigde met Vader die won en Kenobi in tweeën sneed.

Waarom is zijn lichtzwaard blauw?

De kleur van een lichtzwaard weerspiegelt de waarden en persoonlijkheidskenmerken van zijn eigenaar. In het geval van Obi-Wan Kenobi wordt blauw geassocieerd met gemoedsrust en zelfvertrouwen, twee kwaliteiten die belangrijk zijn voor een Jedi. Obi-Wan is in zijn leven vaak geconfronteerd met moeilijke situaties, en hij heeft vaak moeilijke beslissingen moeten nemen. De kleur blauw weerspiegelt zijn mentale kracht en veerkracht. Om soortgelijke redenen is hetlightsaber van Cal Kestis ook blauw. Hetzelfde geldt voor Aayla Secura.

FAQ

Hoe krachtig zijn Obi-Wans lichtzwaarden? 

Ja, Obi-Wan’s lichtzwaarden worden beschouwd als een van de krachtigste in de Jedi Orde vanwege de keuze om twee Kyber kristallen te gebruiken om ze van energie te voorzien, wat ze een uitzonderlijke kracht en stabiliteit geeft… 

Wat zijn de bekende wapenfeiten van Obi-Wan’s lichtzwaarden? 

Obi-Wan’s lichtzwaarden werden in veel gevechten gebruikt, waaronder zijn gevecht tegen generaal Grievous op Utapau en zijn legendarische duel met Darth Vader op de Death Star. 

Hoe vocht Obi-Wan met die lichtzwaarden? 

Obi-Wan stond bekend als een meester in het Form III lichtzwaard gevecht, ook bekend als Soresu. Deze techniek is gebaseerd op verdediging en het gebruik van snelle, vloeiende bewegingen om de aanvallen van de tegenstander te pareren. Obi-Wan’s lichtzwaarden werden daarom vaak gebruikt voor defensieve en reflexieve bewegingen, in plaats van voor directe aanvallen.