Rey Skywalker’s gele lichtzwaard

banniere sabre laser rey

Sinds haar verschijning in de Star Wars saga is Rey Skywalker snel uitgegroeid tot een populaire, bewonderde en gerespecteerde heldin. Ze hanteert voornamelijk een blauw lichtzwaard gedurende de drie films. Maar het einde van Episode IX verandert het spel: Ray houdt een heel… nieuw geel lichtzwaard. Deze gebeurtenis gaf onmiddellijk aanleiding tot vele theorieën…

Theorieën over Rey’s gele lichtzwaard

Theorie 1: Het evenwicht tussen de twee kanten van de Kracht

De eerste theorie is dat het gele lichtzwaard het evenwicht in de Kracht symboliseert, en de versmelting van de lichte en de duistere kant voorstelt. Deze theorie is gebaseerd op het feit dat Rey de eerste Jedi in lange tijd is die een geel lichtzwaard gebruikt in het Star Wars universum.

Deze zelfde theorie wordt ondersteund door de gebeurtenissen in de trilogie. Rey heeft haar eigen duistere kant onder ogen moeten zien, net als Kylo Ren, zoon van Han (Lando‘s vriend), die ook zijn eigen innerlijke strijd heeft gestreden. Kylo Ren heeft echter de kant gekozen van Rey’s grootvader, Palpatine. Rey overtuigt Ben uiteindelijk om terug te keren naar de “goede” kant van de Force en zijn krachten te bundelen om het kwaad te verslaan.

Dus Rey’s gele lightsaber zou kunnen staan voor haar vermogen om de duisternis van de Force te overwinnen en een balans te vinden tussen de twee kanten. In die zin is het interessant om op te merken dat de kleur geel vaak wordt geassocieerd met wijsheid en intelligentie, wat zou kunnen suggereren dat Rey een diep begrip van de Force heeft bereikt.

Theorie 2: Het evenwicht tussen emotie en rede

Een andere theorie over het gele lichtzwaard is dat het staat voor zijn innerlijke kracht, zijn vermogen om zijn emoties en zijn verstand in evenwicht te houden.

Gedurende de hele trilogie heeft Rey veel innerlijke uitdagingen gehad. Zijn vermogen om de duistere kant te weerstaan werd vaak getest. Een prominent voorbeeld is toen Rey op het eiland was met Luke Skywalker, waar ze tijdens een oefening met haar meester naar een kuil op het eiland werd getrokken die bij de duistere kant hoort. Rey merkt tijdens deze oefening zelfs dat de laatste Jedi, Luke, zich volledig heeft teruggetrokken uit de wegen van de Force en niet meer wil deelnemen aan de oorlogen. Dit maakte Rey erg boos. Ze aarzelde niet om het haar meester te laten weten.

Maar ondanks momenten van kwetsbaarheid weerstond Rey de verleiding van de donkere kant van de Force en bleef vechten voor het licht. Zo zou Rey’s lichtzwaard symbool kunnen staan voor haar innerlijke kracht en haar vermogen om trouw te blijven aan haar overtuigingen, zelfs in de moeilijkste tijden.

Theorie N°3: Rey’s symbool van evolutie

De theorie dat het gele lichtzwaard de evolutie van Rey symboliseert, blijkt uit de slotscène van Skywalkers Hemelvaart. Na het begraven van de lichtzwaarden van de Skywalker-tweeling op Tatooine, tekent Rey haar nieuwe gele lichtzwaard. Dit suggereert dat zij de afstammeling is van alle Jedi en alle kennis van de Force bezit. Deze scène suggereert dat Rey een niveau van Krachtbeheersing heeft bereikt dat veel hoger is dan wat traditionele Jedi kunnen bereiken.

Verder laat de scène waarin Rey zich voorstelt als“Rey Skywalker” aan een inwoner van Tatooine zien dat ze vrij is van haar verleden. Dit suggereert dat Rey een volleerde Jedi is geworden en in staat is de Force te beheersen.

De wedergeboorte van de Skywalkers

rey skywalker blauw lichtzwaard

Aan het einde van Episode IX: Skywalker’s Ascension reist Rey naar Tatooine om de lichtzwaarden van Luke Skywalker en Leia Organa te begraven. Deze scène is in vele opzichten belangrijk. Ten eerste symboliseert het het einde van een tijdperk voor de familie Skywalker en voor de Star Wars saga als geheel. Door de zwaarden te begraven, slaat Rey de bladzijde om van zijn verleden en dat van zijn geestelijke ouders.

Bovendien laat deze scène zien hoe Rey ervoor kiest om haar band met Palpatine, haar grootvader, de keizer van de Sith, te ontkennen. Dit is een sterke keuze voor het personage, dat besluit zichzelf niet te definiëren door zijn afkomst, maar door zijn daden en keuzes. Ten slotte is deze scène ook een eerbetoon aan de planeet Tatooine, de emblematische plaats van de saga waar alles begon voor de familie Skywalker.

Nadat de lichtzwaarden van Luke Skywalker en Leia Organa begraven zijn, haalt Rey haar eigen gele lightsaber tevoorschijn, waarmee ze haar eigen identiteit als Jedi en erfgenaam van de Jedi-traditie bekendmaakt. Ze nam de identiteit van een Skywalker aan. Deze scène toont Rey die haar rol als bewaker van de Force volledig omarmt, en ervoor kiest haar eigen pad te volgen in plaats van zich te laten beheersen door de krachten van de duisternis.

De constructie van het gele lichtzwaard

geel lichtzwaard

De assemblage van het lichtzwaard is een scheppingsdaad, een demonstratie van vaardigheid en doorzettingsvermogen. Rey begint met niets anders dan haar strijdstaf, maar ze is vastbesloten een wapen te smeden dat een Jedi waardig is. Ze gebruikt alle vaardigheden die ze tijdens haar opleiding heeft geleerd om een uniek wapen te ontwerpen dat haar karakter en persoonlijkheid weerspiegelt.

Rey’s handgemaakte lichtzwaard, gemaakt van zijn iconische staf, heeft een uniek en origineel ontwerp. Het handvat is dik, metallic en grijs van kleur. Het is versierd met een stoffen strip die zorgt voor een betere grip. De licht afgeronde pommel aan één kant van het handvat lijkt nogal banaal. Het andere uiteinde van het handvat verbergt echter een atypisch mechanisme om de lichtstraal van het mes te activeren. In plaats van een conventionele activeringsknop is de bladzender uitgerust met een draaiknop. Om het lichtzwaard te activeren is een zijdelingse zwaai met de duim nodig.

De originaliteit van het wapen kwam niet alleen van de activator, maar ook van de gele tint van de kling, gecreëerd door een geel kyberkristal. Deze ongewone kleur kwam niet voor bij de Jedi of de Sith, maar alleen bij de tempelwachters van de Jedi in de Oude Republiek. Deze kleur weerspiegelt Rey’s uniciteit als Jedi, maar ook haar verbondenheid met de oudere Jedi traditie.

De constructie van het lichtzwaard is ook een belangrijk moment voor Rey. Na een lange zoektocht naar zijn plaats in het sterrenstelsel en zijn eigen identiteit symboliseert de creatie van zijn lightsaber zijn realisatie van zijn rol als Jedi. Rey omarmt nu volledig haar lot als vredeshandhaver.

Geel lichtzwaard VS traditionele sabels

rey skywalker

Het belangrijkste verschil tussen Rey’s gele lichtzwaard en traditionele lichtzwaarden is het kyber kristal dat het blad van energie voorziet. De kleur van een lichtzwaard heeft een speciale betekenis en zegt iets over de eigenaar.

Zo gebruiken Jedi en Sith doorgaans kyberkristallen in blauw, groen of rood, afhankelijk van hun affiliatie. Bijvoorbeeld, Vader’s lichtzwaard is rood, wat zijn haat en woede toont. Of Obi-Wan’s lichtzwaard is blauw en symboliseert recht en moed.

Maar Rey’s kyber kristal is uniek en behoort niet tot een bepaalde groep. Het zou kunnen betekenen:

  • Rey’s innerlijke kracht en vertrouwen als autodidactische Jedi
  • een verband met de Jedi tempelwachters in de Oude Republiek, wat een verband met oude tradities suggereert

FAQ

Zijn er andere gebruikers van de gele lightsaber dan Rey? 

In de oude Star Wars Legends strips zijn Jedi gezien die gele lichtzwaarden droegen. De Jedi Bastila Shan, bijvoorbeeld, gebruikte een geel lichtzwaard in het videospel Knights of the Old Republic. Ook de Jedi Jaden Korr gebruikte een geel lichtzwaard in de Jedi Knight: Jedi Academy-spellen. In de animatieserie Star Wars: The Clone Wars gebruikte een Jedi Padawan genaamd Katooni ook een geel lichtzwaard. Ahsoka Tano gebruikt er ook een bij een groene lightsaber tijdens de Clone Wars. 

Zijn er andere gebruikers van de gele lightsaber dan Rey? 

Ja, er zijn andere voorbeelden van gele lichtzwaarden in de franchise, zoals de Jedi tempelwachters in de Oude Republiek.

Hoe kwam Rey aan de onderdelen die ze nodig had om haar lightsaber te maken? 

In de film “Star Wars Episode IX: Skywalker’s Ascension” wordt gesuggereerd dat Rey haar lichtzwaardonderdelen zou hebben geborgen uit de resten van Luke Skywalker’s sabel en haar eigen staf. Maar hoe ze deze stukken heeft kunnen bemachtigen blijft een mysterie.