George Lucas: zijn buitengewone carrière

george lucas

Georges Lucas is een Amerikaanse scenarioschrijver, regisseur en producent. Hoewel zijn begin bescheiden was, wordt hij nu beschouwd als een pionier in de wereld van de zevende kunst. En met een goede reden? Als we zijn carrière in een paar eenvoudige woorden moesten samenvatten, zouden we zeggen dat hij de man was die Star Wars, de saga, heeft gecreëerd.

Biografie

Van geboorte tot jeugd

Echte naam George Walton Lucas Jr, de regisseur en producent werd geboren op 14 mei 1944 in Modesto, Californië. In tegenstelling tot veel beroemdheden was hij geen familie van bekende persoonlijkheden of mensen uit de showbizzwereld. Hij was wel familie van de beroemde acteur Marlon Brando, maar niet nauw genoeg. Het is dus niet moeilijk om te bevestigen dat dit niet zijn motivatie was om de film in te gaan.

Als zoon van een eigenaar van een papierfabriek en een moeder met een zwakke gezondheid, groeide George Lucas op op een boerderij waar hij een eenvoudig leven leidde.

Van autosport tot film

Verrassend genoeg heeft niets George Lucas voorbestemd om de succesvolle regisseur en producent te worden die hij nu is. Integendeel, ondanks zijn passie voor stripboeken vanaf jonge leeftijd, had George Lucas geen aspiraties om scenarioschrijver te worden, laat staan producent. Ongetalenteerd en ongemotiveerd op school ontwikkelde hij een passie voor autoracen. Op zijn 16e haalde hij zijn rijbewijs, met maar één ambitie voor ogen: piloot worden.

Maar twee jaar later was hij betrokken bij een ernstig ongeluk. Na enkele maanden van herstel moest hij zijn droom opgeven, omdat het lot vanaf het begin niet aan zijn kant stond. Uiteindelijk koos hij ervoor om terug te keren naar de filmstudies. Zijn keuze viel niet in goede aarde bij zijn vader, die wilde dat hij het familiebedrijf overnam. Maar hij hield vol en schreef zich in aan de University of Southern California in Los Angeles om film te studeren.

lucas en luke skywalker

Zijn carrière

Zijn korte filmdebuut

Op de filmschool maakte George Lucas een aarzelend maar opmerkelijk debuut. Hij maakte een paar korte films om te beginnen. Om er maar een paar te noemen:

  • Kijk naar het leven in 1965
  • Herbie in 1966
  • Elektronisch labyrint: THX 1138 4EB in 1967

Het veroorzaakte nogal wat opschudding. Het meesterwerk won de eerste prijs in de categorie dramatische film op het derde Student Film Festival in New York in 1968. Hierdoor kon hij een stage van zes maanden bij Warner Bros. studio’s in de wacht slepen. Daar ontmoette hij de man die zijn mentor zou worden: Francis Ford Coppola.

Zijn eerste speelfilms

Tijdens zijn stage werkte hij op de set van de musicalfilm “La Vallée du bonheur”. Hij raakte al snel bevriend met Francis Ford Coppola, die zijn talent zag en zijn assistent werd. Datzelfde jaar vroeg de regisseur haar om de documentaire “Filmmaker” te maken.

In 1969 besloten de twee mannen zich los te maken van Warner Bros. Ze richtten hun eigen productiemaatschappij op, American Zoetrope. Op 25-jarige leeftijd werd George Lucas Executive Vice President van het bedrijf. Maar de samenwerking zal niet lang duren. Na het floppen van hun eerste speelfilm, een bewerking van de korte Electronic Labyrinth, gingen de twee vrienden uit elkaar en ieder hun eigen weg.

In 1970 richtte George Lucas zijn eigen bedrijf op, Lucasfilm. Hij herwerkte THX 1138 in opdracht van Warner Bros. De film werd in 1971 uitgebracht met gemengde kritieken. De regisseur liet zich niet afschrikken en tekende datzelfde jaar een contract bij Universal Pictures om twee speelfilms te maken. De eerste, getiteld “American Graffiti”, werd uitgebracht in 1973 en was een onverwacht en fenomenaal succes. De film werd in 29 dagen opgenomen en leverde hem 7 miljoen dollar op.

De geboorte van Star Wars

Als fan van stripboeken droomde George Lucas er al van om een sciencefictionfilm te verfilmen sinds hij begon in de filmindustrie. In die tijd wilde hij zijn plannen verwezenlijken door de tv-serie Flash Gordon te verfilmen. Maar de onderhandelingen met de makers over het auteursrecht leverden niets op. Daarom besloot hij het idee te laten varen, maar niet helemaal.

In 1973 besloot hij zijn eigen film te maken, die hij Star Wars noemde. Toen hij het project lanceerde, werd hij echter afgewezen door een aantal geldschieters, waaronder Universal Studio en United Artist. Ervaringen uit het verleden hebben hem geleerd dat hij volledig autonoom moet blijven in de regie en productie van zijn films. Dit viel destijds niet in goede aarde bij investeerders.

Tegen het einde van 1973 kreeg hij eindelijk financiering van 20th Century Fox voor aanvankelijk één speelfilm en daarna voor twee vervolgen. Tegelijkertijd richtte hij in 1975 zijn eigen bedrijf voor speciale effecten op, Industrial Light & Magic. Het filmen begon in maart 1976 in Tunesië.

George Lucas film: de eerste trilogie

Star Wars: Een nieuwe hoop

Meer dan een jaar na het begin van de opnames, in mei 1977, werd de eerste film uitgebracht in 37 bioscopen en was een fenomenaal succes. Star Wars is nu een kaskraker die de geschiedenis is ingegaan en zijn stempel heeft gedrukt op de filmwereld. Het verdubbelde het belang van FOX en maakte de regisseur financieel volledig onafhankelijk van de producenten.

Star Wars: De Empire Strikes Back

George Lucas is de enige producent van het tweede opus. Het filmen van Star Wars: The Empire Strikes Back begon in maart 1979 in Noorwegen. Het duurde meer dan 5 maanden en werd in mei 1980 uitgebracht in 127 bioscopen. Het was opnieuw een doorslaand succes. De film brak alle records en was wereldwijd de best verdienende film van het jaar.

Star Wars: Terugkeer van de Jedi

Twee jaar later begon George Lucas opnieuw met de opnames van de derde speelfilm. Het begon in januari 1982 en eindigde in mei van hetzelfde jaar. De film werd in mei 1983 in meer dan tweeduizend bioscopen uitgebracht. En tot niemands verrassing gaat het nog steeds goed. Net als de twee vorige films was het een ongelooflijk succes en brak het opnieuw het box office record voor 1983.

george lucas star wars

Star Wars: een tweede trilogie

Het duurde enkele jaren voordat George Lucas weer interesse kreeg in Star Wars. Tussen 1983 en 1990 vervulde hij zijn lang gekoesterde droom om samen te werken aan een project met Steven Spielberg. Samen produceerden ze de film Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark. De film, geregisseerd door Spielberg en geproduceerd en geschreven door Lucas, werd uitgebracht in 1981 en was een enorme hit.

Het was zo’n succes dat de twee mannen twee jaar later teruggingen naar de tekentafel en Indiana Jones and the Temple of Doom uitbrachten in 1984. Net als het eerste project was het een groot succes. De film werd de grootste hit van het jaar. Dit werd gevolgd door een derde opus in 1989 en een televisieserie in 1992.

Star Wars: De Phantom Menace

Uiteindelijk besloot George Lucas in 1994 om door te gaan met zijn plan om prequels te maken voor de Star Wars saga. Het schrijven voor Episode I begon in 1994. Het filmen begon drie jaar later en duurde 3 maanden. De film werd pas twee jaar later uitgebracht, in mei 1999. Het was niet zo succesvol als de eerste drie delen. Maar het leverde de regisseur wel bijna een miljard dollar op.

Star Wars: aanval op de klonen

George Lucas zal niet lang wachten met het filmen van het tweede deel. Deze prequel, die zal worden beschouwd als het tweede deel in de saga, wordt gefilmd in de FOX-studio’s in Australië, slechts een jaar na de release van het eerste opus. Het filmen begon in juni 2000 en eindigde twee maanden later. Het zal anders zijn, want Sony heeft speciaal voor de gelegenheid een high-definition camera ontwikkeld. Dit wordt de eerste 100% digitale film van de regisseur. Het werd gelanceerd in 2002 en was een kassucces.

Star Wars: Wraak van de Sith

George Lucas begon al snel met het filmen van het derde deel van zijn prequel. Revenge of the Sith wordt grotendeels in Australië gefilmd, maar sommige scènes worden ook in Londen opgenomen. De film werd gepresenteerd op het filmfestival van Cannes in 2005 en was, net als zijn voorgangers, een groot internationaal succes. Het is beroemd vanwege de confrontatie tussen meester Obi-Wan Kenobi en zijn leerling Luke Skywalker, die door Sidious werd omgedoopt tot Vader.

Star Wars: de serie

Regisseur George Lucas laat het daar niet bij zitten. Gezien het succes van de Star Wars franchise besloot hij in 2003 om er een televisieserie van te maken. Zijn idee werd niet erg goed ontvangen. Sterker nog, FOX gaat weigeren het uit te zenden. Maar Lucas laat zich niet afschrikken. Hij wendde zich tot Cartoon Network en won opnieuw zijn weddenschap. De succesvolle serie liep 7 seizoenen en 133 afleveringen.

Daarna besloot hij in 2012 zijn productiebedrijf te verkopen aan The Walt Disney Company voor het astronomische bedrag van meer dan $4 miljard. Maar voordat hij definitief afscheid nam van de franchise, kondigde hij de bioscooprelease aan van het zevende deel van de Star Wars-saga: The Force Awakens. Dit wordt de eerste in een nieuwe trilogie geproduceerd door Disney, met de introductie van nieuwe personages zoals Rey en haar gele sabel.

FAQ

Was regisseur George Lucas betrokken bij het maken van de nieuwste Star Wars trilogie?

Nee. De regisseur verkocht zijn productiestudio vlak voor de theatrale release van de zevende aflevering, geregisseerd en geproduceerd door The Walt Disney Company.

Waarom worden de films uit de tweede trilogie, geregisseerd door George Lucas, beschouwd als de eerste drie delen van de Star Wars-saga?

Omdat het prequels zijn. Deze opusen vertellen het verhaal van wat er lang voor de hoofdtrilogie is gebeurd.