Lando Calrissian: zijn weinig bekende verhaal

lando calrissian

Lando Calrissian is een van de bekendste personages van George Lucas. Dit is namelijk het eerste zwarte personage in de saga. Hij wordt beschouwd als een geweldige smokkelaar, ongetwijfeld een van de beste in het heelal. Hij staat ook bekend als een gepassioneerde gokker en is een sluw personage dat gezegend is met een grote intelligentie. Het bewijs? Hij was ook stadsbestuurder en oorlogsheld. Hoewel hij in de saga de eigenaar was van de Millennium Falcon, wat later het schip van Han Solo werd.

Wie is Lando Calrissian? Waar komt het vandaan? Wat was haar rol?

Biografie

Zijn kindertijd

Lando Calrissian werd geboren op 30 voor Christus. Zijn echte naam is Landonis Balthazar Calrissian III en hij is een mens van de planeet Socorro. Er is niet veel bekend over zijn jeugd, behalve dat men denkt dat hij een kloon is. Dit zou verklaren waarom hij deelnam aan de Clone Wars. Er is echter geen bewijs dat deze versie ondersteunt.

Hij verscheen voor het eerst in aflevering IV van de saga, Star Wars: A New Hope. Op 27-jarige leeftijd stond hij al bekend als een groot gokker en een gevreesde gokker.

Zijn persoonlijkheid

Lando Calrissian is een charismatisch maar onvoorspelbaar personage. Dit heeft het altijd zo gevaarlijk gemaakt. Hij is een vaardige en bijzonder sluwe speler die graag risico’s neemt en met vuur speelt. Hij verwierf een reputatie als professionele gokker in het hele melkwegstelsel. Hij trok van het ene grote schip naar het andere om rijke reizigers af te troggelen en zette altijd grote bedragen in. Het was deze aantrekkingskracht tot grote weddenschappen die hem in staat stelde de astromech droid Chopper te winnen, waarmee hij de Lasat Garazeb Orrelios versloeg. Zo won hij ook het Millennium Falcon-schip in een spelletje sabacc.

Lando Calrissian gelooft ook niet in de krachten of het bestaan van de Force. Het maakt hem weinig uit aan welke kant hij staat, hij is een personage dat meer geïnteresseerd is in wat hij zou kunnen winnen dan in wat dan ook. De meeste van zijn acties zijn ingegeven door hebzucht. Hij heeft bijvoorbeeld land verworven op Lothal om illegale mijnbouw te bedrijven.

Hij sloot zich ook aan bij bendes en raakte al op jonge leeftijd betrokken bij illegale activiteiten. Hij heeft samengewerkt met Aurra Sing en was een tijdje lid van de Aube Ecarlate organisatie.

lando calrissian

Zijn carrière als smokkelaar

Lando Calrissian is schaamteloos sluw en heeft een zeer slechte reputatie opgebouwd. Hij wordt vaak opgeroepen voor gevaarlijke en meestal illegale missies. In Star Wars: The Clone Wars werd hij ingehuurd door Kristiss om illegaal wapens te vervoeren naar de planeet Kullgroon. Het doel van de Petrusiaanse huurling was om haar volk te redden van de overheersing van het Rijk. De huurling van zijn kant had het voor geld aangenomen. Feit is dat hij veel te danken had aan andere criminelen.

De smokkelaar bouwde zijn fortuin op met gokken, weddenschappen, illegale missies en natuurlijk oplichting. Tegen de tijd dat hij in de dertig was, had hij al genoeg verdiend om comfortabel te leven zonder een vinger uit te steken voor de rest van zijn leven.

Maar zijn hebzucht bracht hem ook in grote problemen. Hij maakte veel vijanden door veel beroemde mensen op te lichten, waaronder criminelen. Om er maar een paar te noemen: Batalla, de man die hem gevangen had genomen op de planeet Kullgroon. Er waren ook leden van het Zakku Rain Kartel.

Van speler tot Baron-beheerder

Het is geen verrassing dat Lando Calrissian door het spelen en winnen van een spelletje sabacc de titel Baron Administrator van de Stad der Wolken kreeg. De smokkelaar speelde al een paar uur met titelhouder Dominic Raynor. Toen deze het stadsbestuur inhuurde, greep Lando zijn kans. Dit was ondanks het feit dat hij niet genoeg geld had om de inzet van zijn tegenstander te evenaren.

Gelukkig voor hem was Dominic Raynor geen beheerder die gewaardeerd werd door zijn mensen. Om van hem af te komen, kwamen Lobot en andere arbeiders bij elkaar en boden hem het geld dat hij nodig had. Hij wint het spel en wordt de nieuwe Baron van de stad. Tegelijkertijd maakte hij de cyborg tot zijn tweede man. In feite was hij de enige die wist dat Lobot, naast zijn vele verborgen kwaliteiten, ook kon spreken.

Belangrijke gebeurtenissen in zijn leven

Lando Calrissian wint de Millennium Falcon

De Millennium Falcon is een Corelliaans YT-1300 ruimteschip. Het werd in de tijd van de Republiek gebouwd door de Corellian Technical Corporation voordat het werd verkocht aan de Republic Group op Coruscant, die het de naam Stellar Envoy gaf.

Details over het precieze gebruik zijn nooit onthuld. Maar zijn korte optreden in het derde deel van de saga, Star Wars: Revenge of the Sith, geeft ons een idee. Dat gezegd hebbende, weten we dat de Stellar Envoy niet lang heeft bestaan. Na een aanvaring met een groot vrachtschip liep het ernstige schade op. In plaats van het te repareren, besloot het bedrijf het weg te doen.

Later zag iemand – wiens identiteit niet bekend werd gemaakt – hem en besloot hem weer op de been te helpen. Het werd vervolgens aan verschillende kopers verkocht voordat het in handen kwam van Lando Calrissian. In het Legends-universum leren we dat de smokkelaar het in 4 BC wint. BY, tijdens een spelletje sabacc. Ironisch genoeg zal hij het op dezelfde manier verliezen.

Hij leerde het te besturen en voerde een aantal verbeteringen door, waardoor het vrachtschip een snelle en krachtige kracht werd om rekening mee te houden.

lando calrissian

De aanval op Kessel

Lando Calrissian ontmoet Han Solo voor het eerst op Vandor-1. Hij was daar om zijn schip op te halen, dat door het Keizerrijk in beslag was genomen en op deze planeet werd vastgehouden. De twee smokkelaars leren elkaar kennen in de Lodge, tijdens een gebruikelijk spelletje sabacc.

Later, op 10 v. Chr. DOOR, hij zal samenwerken met de Corallian om coaxium terug te halen van Kessel. Traditiegetrouw stemt hij in met deelname aan de aanval op twee voorwaarden: ten eerste moeten Han Solo, Chewbacca en Beckett hem helpen zijn schip terug te krijgen. Ten tweede ontvangt hij 20% van de winst aan het einde van de opdracht.

De Millennium Falcon verliezen in het spel

Lando Calrissian wist vanaf het begin dat Han Solo achter zijn schip aanzat. Vanaf de eerste ontmoeting had de jonge smokkelaar geprobeerd hem voor het spel te winnen. Maar als professionele gokker wist Lando het spel te winnen door vals te spelen, zoals hij al eerder had gedaan om de Millennium Falcon te winnen.

Deze overduidelijke interesse werd nog versterkt toen Lando na de aanval op Kessel gewond raakte. Omdat hij zijn schip niet kon besturen, stemde hij ermee in dat Solo het commando overnam. Maar geïrriteerd door hem vanwege het fiasco dat hun operatie was, besloot hij het bedrijf met zijn schip te verlaten.

Pas enkele jaren later kruisten hun paden weer. De twee smokkelaars ontmoeten elkaar weer bij een sabacc-spel. Lando speelt tegen elkaar en zet uiteindelijk de Millennium Falcon weer op het spel. Volgens de scène in Solo: A Star Wars Story gaat hij opnieuw proberen vals te spelen. Maar Han had het spel al tijdens een eerdere wedstrijd ontdekt. Het was hem gelukt om de groene stroop te stelen die de speler in zijn mouw verstopte. Lando Calrissian verliest het spel en daarmee ook de Millennium Falcon.

Het verraad

Baronbeheerder worden van de Stad der Wolken was een van de grootste sabacc-overwinningen van de smokkelaar. Maar dat heeft hem niet altijd goed gedaan. Net na de Slag om Hoth neemt Darth Vader de stad over om hem te chanteren. Hij eist dat hij Luke Skywalker en het Verzet verraadt in ruil voor de vrijheid van Bespin.

Lando Calrissian was verplicht om te accepteren. Maar in het Legends-universum zien velen het ook als een verlangen naar wraak na het verlies van de Millennium Falcon. Hoe dan ook, een paar jaar na de Slag om Yavin stemde Lando Calrissian ermee in om de bemanning van Han Solo op het station te verwelkomen. Hij biedt Han Solo, Chewbacca en prinses Leia onderdak en is zelfs vrijwilliger om het schip, dat een paar technische problemen heeft, te repareren. Om nog maar te zwijgen over het feit dat Darth Vader al op ze zit te wachten aan de eettafel.

Han Solo werd toen gevangen genomen en gemarteld door de Sith Heer. Deze beval hem in te vriezen in een blok carboniet en naar Jabba the Hutt te brengen. Allemaal in het bijzijn van Lando.

De opstand tegen het Rijk

Nadat Han Solo gevangen is genomen, beseft Lando Calrissian dat hij is beetgenomen. Darth Vader beveelt hem om Chewbacca en prinses Leia op het station op te sluiten. Maar toen hij erop wees dat dit niet in hun overeenkomst stond, wees de duistere heer erop dat hij de macht had om het contract naar eigen goeddunken te veranderen. Toen hij zich realiseerde dat het Rijk niet van plan was de Wolkenstad te verlaten zoals gepland, kwam hij in opstand.

Dus nadat hij had gecontroleerd of Han Solo nog leefde, ook al zat hij gevangen in zijn carbonieten blok, ging hij Leia en Chewbacca bevrijden. Alle drie wisten ze net op tijd van het station te ontsnappen toen Bespin officieel onder controle kwam van het Galactische Rijk. Na vele mislukte pogingen slaagde hij er uiteindelijk in om te infiltreren in het paleis van Jabba the Hutt door zich te vermommen als lijfwacht. Zo kon hij Han Solo helpen redden.

Lando Calrissian: zijn acteur

De smokkelaar Lando Calrissian wordt gespeeld door Billy Dee Williams in :

  • Star Wars V: De Empire Strikes Back
  • Star Wars VI: Return of the Jedi
  • Star Wars IX: De Hemelvaart van Skywalker

Hij wordt gespeeld door acteur Donald Glover in de film Solo: A Star Wars Story uit 2018.

FAQ

Hoe heeft Lando Calrissian de Millennium Falcon gewonnen?

De stroper won het legendarische schip door vals te spelen en een spelletje sabacc te winnen.

Hoe is Lando Calrissian de Millennium Falcon kwijtgeraakt?

Lando Calrissian verloor de Millennium Falcon toen hij een spelletje sabacc verloor van de smokkelaar Han Solo.