Het lightsaber van Qui-Gon Jinn: geschiedenis en oorsprong

qui gon jin visage

Qui-Gon Jinn is ongetwijfeld een belangrijk personage in de Star Wars saga. Obi – Wan Kenobi’s Jedi-meester, zijn lessen en visie zullen een belangrijke rol spelen in de opleiding van de jonge Luke Skywalker. Maar wat me het meest fascineerde aan dit personage was toch wel zijn beheersing van de Force en zijn beroemde lightsaber, waarmee hij menig Jedi redde.

Een terugblik op de geschiedenis van dit wapen dat door zovelen is gebruikt.

Het begin van Qui-Gon Jinns groene lightsaber

Qui-Gon heeft maar één wapen in zijn leven: zijn beroemde groene lightsaber. Hij werkte eraan onder toezicht van Jedi Master Dooku in de Jedi Temple op Coruscant aan het begin van zijn training. Er wordt geschat dat zijn sabel is gemaakt voor zijn Missie met Obi-Wan naar Pijal, d.w.z. voor 40 BBY. Hij zou er geen afstand van doen tot aan zijn dood, na zijn gevecht met Darth Maul in Noboo.

De speciale kenmerken van het lightsaber van Qui-Gon Jinn

Qui-Gon’s wapen is een lightsaber met één blad. Het heeft een zwart en grijs cilindrisch handvat van een metaallegering van 28,5 cm en een groen lemmet. Een veel voorkomende kleur onder Jedi-meesters.

Qui-Gon gebruikt, net als de overgrote meerderheid van de adepten van de Force – of ze nu aan de donkere of aan de lichte kant staan – een Kyber-kristal in zijn sabel. Maar het meest opvallende kenmerk van dit wapen is ongetwijfeld het bliksemsnelle gebruik van het lemmet. In tegenstelling tot de klassieke sabel met een enkele energiecel, heeft de Jedi-meester meerdere energiecellen in zijn wapen verwerkt. Een aanraking die je een aanzienlijk voordeel geeft in gevechten.

wie qon jin, luke, obi wan, yoda

Waarom is het lightsaber van Qui-Gon Jinn groen?

Qui-Gon was een volgeling van de Levende Kracht, een aspect van de kracht dat zich voedt met levende wezens. Het feit dat zijn wapen groen is, is dus niet zo verrassend. Naast het kristal waaruit het wapen is opgebouwd, dat deze kleur naar voren kan brengen, pleiten Jedi die een groene sabel hanteren in feite voor wijsheid en vermijden ze geweld zoveel mogelijk. Dit zijn onder andere Master Yoda en Luke Skywalker met zijn tweede lightsaber.

Het lightsaber van Qui-Gon Jinn: een niet vergeten nalatenschap

Zelfs als Qui-Gon Jinn bezwijkt voor Noboo, zal zijn sabel niet worden vergeten. Sterker nog, zijn Padawan Obi-Wan Kenobi gebruikte het om Darth Maul te doden tijdens hetzelfde gevecht dat zijn meester doodde.

Yoda en Obi-Wan gaven de sabel vervolgens aan Anakin Skywalker als erfenis van de man die zijn meester had kunnen zijn. Hij zal het niet lang gebruiken voordat hij zijn eigen wapen kan bouwen. Het lightsaber van Qui-Gon Jinn wordt dan bewaard in de Jedi Tempel op Coruscant tot de Grote Jedi Zuivering.

Voordat de tempel werd ingenomen door het keizerrijk, greep Kenobi het wapen van zijn meester. Hij zal het bij zijn zwaard dragen op zijn volgende avonturen. Een bewijs van het grote respect dat hij heeft voor zijn mentor.

donkere maul vs qui gon jin

De sabel van Qui-Gon Jinn: een wapen dat velen inspireerde

Het wapen van Qui-Gon Jinn mag dan uniek zijn, het heeft niettemin veel mensen geïnspireerd. Een van de oudste Jedi tradities die door jonge Padawans wordt gerespecteerd, is om het uiterlijk van de sabel van hun meester te bestendigen voor hun eigen sabel. Dit toont het respect van de leerling voor zijn mentor.

In overeenstemming met deze traditie heeft Obi-Wan Kenobi altijd de vorm en kleuren van het handvat van de sabel van zijn meester overgenomen voor zijn eigen handvat. Luke Skywalker, ook een eerbetoon aan zijn meester, zal Obi-Wan’s sabel gebruiken voor zijn eigen sabel.

FAQ

Waarom zijn er verschillende kleuren lightsaber?

Elke kleur lightsaber heeft zijn eigen betekenis, nauw verbonden met de roeping van de gebruiker. Groen, zoals dat van Qui-Gon Jinn of Yoda, staat voor wijsheid; blauw wordt geassocieerd met rechtvaardigheid, paars met de grens tussen de donkere en lichte kant van kracht en rood met negatieve gevoelens zoals wraak of vernietiging.

Wie heeft er nog meer het lightsaber van Qui-Gon Jinn gebruikt?

Het lightsaber van Qui-Gon Jinn werd vele malen gebruikt door Obi-Wan na zijn dood. Het werd ook kort gebruikt door Anakin Skywalker als zijn eerste lightsaber tijdens zijn Jedi-stage.

Wat is het doel van het Kyber-kristal in een lightsaber?

Het Kyber-kristal is een belangrijk onderdeel van een lightsaber. Het stabiliseert en versterkt de Kracht die in het wapen is ingebracht. Als deze niet krachtig genoeg is, kan de sabel defect raken of zelfs exploderen.