R2-D2: de iconische Star Wars robot

R2-D2

Vertederend en koppig, R2-D2 is ongetwijfeld een van de meest geliefde personages in Stars Wars. Sinds zijn allereerste verschijning in 1977 heeft het nooit opgehouden de harten van het publiek te veroveren.

Zijn originele uiterlijk, moed en persoonlijkheid hebben van deze robot een emblematische figuur in de saga gemaakt. In dit artikel zoomen we in op zijn prestaties, geschiedenis en kenmerken.

Op welk personage was R2-D2 geïnspireerd?

De R2-D2 robot uit Star Wars is geïnspireerd op Huey, Dewey en Louie uit de film Silent Running uit 1972. Deze personages stellen robotachtige werkbijen voor die communiceren door te fluiten.

Voor het personage van R2-D2 in Star Wars liet George Lucas zich inspireren door het animatiemechanisme van deze werkrobots, hun taal en de evolutie van hun persoonlijkheid. Het is vermeldenswaard dat in de film Silent Running de bijen een bepaalde vorm van bewustzijn ontwikkelen wanneer ze in contact komen met het hoofdpersonage.

Het concept? Om verder te gaan dan de simpele status van gereedschap en deze robots een echte aanwezigheid te geven naast de hoofdpersonen in de saga.

Waar komt de naam R2-D2 vandaan?

De naam R2-D2 werd geboren tijdens een werksessie voor de film American Graffiti. Door puur toeval had editor Walter Murch de afkorting R2-D2 gebruikt om de “Reel 2, Dialog Track 2” aan te duiden. Dit vertaalde zich letterlijk als “Soundtrack 2, Dialoog 2”. George Lucas was gefascineerd door de naam en nam hem direct op in het script van Star Wars.

Vervolgens verwerkte hij de naam in het verhaal om het betekenis te geven binnen de context van het universum van de saga. Het eerste deel van de naam “R2” verwijst naar het tweede model van de astromechanische droids uit de R-serie, gemaakt door Industrial Automaton, vandaar de naam R2.

De werkelijke grootte van R2-D2

R2-D2 is een eivormige droid van ongeveer 0,96 meter hoog. Zijn grootte en uiterlijk zijn de weinige kenmerken die hij gemeen heeft met de andere robots uit de R2-serie.

De R2-serie markeerde het begin van de kleinschalige astromechanica. Met een grotere bewegingsvrijheid betekende dit formaat dat R2-eenheden op starfighters konden worden gemonteerd.

De cast van R2-D2

Achter de droid R2-D2 zat namelijk een getalenteerde Britse acteur: Kenny Baker. De kleine robot speelde de rol van de robot in de eerste zes afleveringen van de saga. Dankzij de geïntegreerde controlemechanismen in zijn pak kon Baker de droid letterlijk tot leven brengen en zijn emoties overbrengen via het scherm.

De fysieke beperkingen die het kostuum met zich meebracht, maakten het optreden echter slopend voor de acteur. Naarmate de saga vorderde, werd er een afstandsbedieningssysteem ontwikkeld.

Kenny Baker overleed op 13 augustus 2016 en werd vanaf Star Wars Episode VII: The Force Awakens vervangen door Jimmy Vee. Maar met behulp van het afstandsbedieningssysteem en computergegenereerde beelden was dat laatste slechts in een paar scènes aanwezig.

R2-D2 en C3PO

R2-D2: een veelzijdige robot

R2-D2 is een astromech droid, ontworpen om technische ondersteuning te bieden en onderhoudstaken uit te voeren aan boord van ruimteschepen. De vele vaardigheden en functies die deze robot tijdens zijn avonturen heeft ontwikkeld, maken hem tot een uitzonderlijke metgezel.

Dit overzicht van enkele van de apparatuur toont de complexiteit en rijkdom van de mogelijkheden:

 • Intrekbare armen;
 • Reparatiegereedschap (olie-injector, klemarm, fusiesnijder, kleine cirkelzaag);
 • Computerinterfaces ;
 • Stuwraketten waardoor het snel kan bewegen;
 • Een holografische projector en recorder;
 • Een elektromagnetische veldsensor ;
 • Een brandblusser ;
 • Een elektromagnetische toevoerarm ;
 • Twee turbines ;
 • Een aansluitpoort voor de computer ;
 • Een elektrische spade ;
 • Een cirkelzaag ;
 • Een interne comlink ;
 • Een periscoop;
 • Een rookverspreider ;
 • Een sleepkabel ;
 • Een geheugen voor back-ups van media en schijven.

Interessant feit

De functionaliteit van R2-D2 gaat verder dan die van een simpele R2-eenheid, want Anakin Skywalker heeft zelf extra vaardigheden toegevoegd om de autonomie te waarborgen.

De ontwikkeling van R2-D2’s persoonlijkheid door de jaren heen

R2-D2’s persoonlijkheid heeft hem onvervangbaar gemaakt. Hij is bereid alles te doen om degenen die hij als zijn vrienden beschouwt te beschermen en zijn loyaliteit is onwrikbaar. Zijn moed is ook voorbeeldig, want hij aarzelt niet om gevaarlijke situaties het hoofd te bieden om zijn missies te volbrengen.

R2-D2 is soms koppig, maar ontwikkelt het vermogen om zelfstandig te denken en naar eigen inzicht te handelen. Zijn speciale relatie met de leden van de Skywalker familie heeft enorm bijgedragen aan zijn ontwikkeling.

R2-D2: een robot met een complexe taal

De taal van R2-D2 bestaat voornamelijk uit tsjirpen en elektronische geluiden. Geluidsontwerper Ben Burtt ontwikkelde deze vorm van communicatie op een ARP 2600 analoge synthesizer.

Om dit specifieke geluid te bereiken, nam hij zijn eigen zuchten, knorren, koeren en fluiten op en mixte die. Het is verbazingwekkend om te bedenken dat een simpele verzameling geluiden emoties en gevoelens kan overbrengen. Maar dat is precies wat Ben Burtt bereikt met R2-D2.

R2-D2 en C-3PO: een legendarisch duo

R2-D2 en C-3PO, die in de meeste Star Wars afleveringen voorkomen, zijn een van de meest geliefde duo’s uit de saga. Terwijl C-3PO bekend staat om zijn gevoeligheid en spraakzaamheid, staat R2-D2 bekend om zijn durf. Hun bijzondere persoonlijkheden hebben in de loop van de saga vaak voor momenten van gelach en ontroering gezorgd. Hun relatie is gebaseerd op solide vriendschap en wederzijds vertrouwen, ook al hebben ze weinig gemeen.

De vriendschap heeft zo lang geduurd omdat R2-D2 en C-3PO samen veel avonturen hebben beleefd. Het duo was ook getuige van de opkomst en ondergang van veel van hun vrienden. Ze ervaren ook dezelfde vloek van de eeuwigheid: dat ze hun geliefden en alles wat ze kenden beetje bij beetje zien verdwijnen.

Interessant feit

R2-D2 en C-3PO kwamen niet voor in de eerste versie van de Star Wars verhaallijn.

Belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van R2-D2

R2-D2 heeft veel avonturen beleefd. Hij nam deel aan veel van de gevechten in de saga. Hier zijn een paar belangrijke feiten over de droid.

Assistentie tijdens de Slag om Naboo

R2-D2 maakt zijn eerste opwachting in Star Wars Episode I: The Phantom Menace. In deze aflevering helpt hij het schip van koningin Amidala repareren, dat is beschadigd door de Trade Federation.

Steun voor de vernietiging van de Death Star/Black Star

In Star Wars Episode IV werd prinses Leia gevangen genomen door keizerlijke troepen onder leiding van Darth Vader. Later werd ze gevangen gezet aan boord van de Death Star. Later bevrijdt de bemanning van de Millennium Falcon de prinses, dankzij de tussenkomst van R2-D2, die haar in de Death Star kon lokaliseren.

Voordat ze gevangen wordt genomen, weet de prinses de plannen voor het ruimtestation, het ultieme wapen van het Keizerrijk, toe te vertrouwen aan haar trouwe droid R2-D2. Aan deze laatste wordt de missie toevertrouwd om de gestolen plannen van de Death Star door te sturen naar Obi-Wan Kenobi. Een taak die hij met brio uitvoert, waardoor de Rebel Alliance het ruimtestation kan vernietigen.

Ontmoet Luke Skywalker

R2-D2 en C-3PO zijn gekocht door Luke Skywalker en Owen Lars op Tatooine. Sinds die eerste ontmoeting met de zoon van zijn voormalige avontuurlijke metgezel, Anakin Skywalker, is R2-D2 dol op Luke Skywalker geworden en heeft hij hem geholpen in zijn zoektocht om een Jedi te worden.

R2-D2: de ster droid van de populaire cultuur

Met zijn sobere uiterlijk, beperkte taalgebruik, veelzijdigheid en opvallende persoonlijkheid is R2-D2 een mix van classicisme en uniciteit. Het is dit eenvoudige maar heldhaftige personage dat fans van de saga zo aanspreekt. De fascinatie voor deze robot heeft er zelfs toe geleid dat sommige fans innovaties op het gebied van robotica hebben ontwikkeld.

R2-D2 is een klassiek sciencefictionpersonage geworden en wordt buiten Star Wars veelvuldig op het scherm genoemd. Het maakt een korte verschijning in de Star Trek films, geregisseerd in 2009 en 2013 door J. J. Abrams, en in de saga Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark, in de vorm van hiërogliefen.

FAQ

Kan R2-D2 vliegen?

Een fragment uit Star Wars Episode II: Attack of the Clones laat de vliegkunsten van R2-D2 zien. Hoewel R2-D2 is uitgerust met stuwraketten aan de zijkant, kan hij maar korte afstanden in de lucht blijven.  

Wie heeft R2-D2 gemaakt?

Hoewel het ontwerp en het karakter van R2-D2 werden bedacht door George Lucas en Ralph McQuarrie, was het Tony Dyson die het personage tot leven bracht. Deze Britse roboticus ontwierp de op afstand bestuurbare modellen en de modellen waarin de acteurs konden glijden. 

Wat zijn de andere beroemde Star Wars droids?

Naast R2-D2 en C-3PO zijn andere beroemde Star Wars droids BB-8, een bolvormige astromech droid, en K-2SO, een geherprogrammeerde Imperial droid die deel uitmaakt van de Rebel Alliance.

Hoe oud is R2-D2? 

R2-D2 verscheen voor het eerst in Star Wars Episode I: The Phantom Menace. Zijn leeftijd wordt geschat op 67 in Star Wars, Episode IX: The Skywalker Ascension. De huidige leeftijd van R2-D2 is echter nog steeds een mysterie, omdat nergens wordt vermeld in welk jaar hij precies is gemaakt en de fabriek heeft verlaten.