Palpatine’s lightsaber

sabre laer palpatine

Palpatine, ook bekend als Darth Sidious, speelde een sleutelrol in de ontwikkeling van Star Wars. Deze keizer was oorspronkelijk een politicus voordat hij een Sith werd en blinkt uit in zowel vechten als onderhandelen en manipuleren. Hij heeft ons echter zelden zijn meesterschap in lightsaber laten zien in de saga. Er zijn een aantal vragen gesteld over Palpatine’s mysterieuze lightsaber , vooral over de oorsprong ervan en de rol die het speelde in de opkomst van de Sith.

De mysterieuze oorsprong van het lightsaber van Palpatine

Niemand kan met zekerheid zeggen hoeveel zwaarden Palpatine bezat. Hoewel hij de voorkeur gaf aan het gebruik van kracht met een lightsaber, suggereren theorieën tot nu toe dat Darth Sidious twee sabels bezat.

Toen hij op Naboo opgroeide, ontmoette de toekomstige keizer zijn meester Darth Plagueis. Tijdens zijn leertijd begon hij zijn eigen zwaarden te maken. Palpatine heeft twee sabels vastgehouden sinds het begin van zijn opkomst als Sith.

Kenmerken van Palpatine’s lightsaber

De emitter in hetlightsaber van Darth Sidious was gemaakt van Aurodium, een zeldzaam en duur metaal. Om de scharlakenrode kleur van het lemmet te krijgen, werd het gecombineerd met een rood Kyber-kristal. Bedekt met een phrik legering, kan het een lightsaber weerstaan. De elektrum afwerking op het handvat voegt een verfijnde, majestueuze touch toe aan dit zwaard.

De lengte van het sabelblad van Darth Sidious is verstelbaar. Deze optie biedt een aanzienlijk voordeel in gevechtssituaties. Palpatine heeft zijn ware identiteit lang verborgen gehouden en koos voor een kleiner dan normaal lightsaber om het makkelijker te kunnen verbergen.

Palpatine heeft ook een van zijn sabels gecoat met een tot nu toe onbekend zwart materiaal.

Het lightsaber van kanselier Palpatine: het wapen van iconische duels

Interessant is dat Palpatine zijn lightsaber maar zelden tevoorschijn haalt. Hij trekt het alleen als laatste redmiddel, als zijn tegenstanders bijzonder sterk blijken te zijn. Zijn duels met Mace Windu en Master Yoda in Star Wars Episode III: Revenge of the Sith zijn perfecte voorbeelden.

Mace Windu tegen kanselier Palpatine: het duel dat alles veranderde

Wanneer Anakin Skywalker de ware identiteit van Palpatine ontdekt, vertelt hij het aan Mace Windu. Gesteund door zijn metgezellen Kit Fisto, Saesee Tiin en Agen Kolar gingen ze vastberaden op weg naar het kantoor van de kanselier om hem te arresteren. Darth Sidious had zich al voorbereid op deze mogelijke aanval door zijn sabel te verstoppen in een standbeeld in zijn kantoor. Ter voorbereiding op de strijd laat de Kanselier zijn wapen los met behulp van de Force.

Palpatine’s sabel overwon met gemak Kolar, Tiin en Fisto. Na een hevige strijd met Mace Windu slaagde de laatste er echter in hem te ontwapenen door het lemmet net boven het handvat door te snijden, dat niet werd beschermd door de phrik. Op dat moment verloor Darth Sidious zijn eerste sabel, die viel in de stad Coruscant.

Het duel tussen de vertegenwoordiger van Goed en de vertegenwoordiger van Kwaad

Darth Sidious gebruikt zijn lightsaber zelden in de strijd tegen de Jedi. Echter, geconfronteerd met Master Yoda‘s kracht, had de keizer geen andere keuze dan zijn wapen te trekken. Een duel voor de eeuwigheid, dat fans tot de laatste minuut in vervoering bracht. Door het gebruik van de duistere kracht en zijn sabel te combineren, versloeg de keizer Yoda.

Interessant feit: Deze confrontatie bevestigde het bestaan van een tweede sabel in het bezit van Sidious, aangezien de eerste in de leegte was gevallen tijdens het duel tussen hem en Mace Windu.

FAQ

Hoe krijgen de Sith hun lightsaber rood?

Rode lichtzwaarden worden gemaakt door een Kyber-kristal te laten bloeden. Het proces bestaat uit het gieten van woede, haat en allerlei negatieve gevoelens in een kristal dat gestolen is van een Jedi. 

Waarom heeft Darth Sidious/Palpatine twee lichtzwaarden?

Het mysterie rond deze vraag blijft bestaan. Aangenomen wordt dat, gezien zijn vooruitziende aard, Darth Sidious het verlies van zijn eerste sabel al had voorzien. Het is nog een bewijs van de ongelooflijke intelligentie van de Sith en zijn welverdiende status als keizer. 

Waarom gebruikt Darth Sidious / Palpatine liever de Force dan zijn lightsaber?

Palpatine geeft over het algemeen de voorkeur aan het gebruik van de Force, omdat hij zelden de kans heeft om zijn wapen te trekken tegen krachtige tegenstanders. Bovendien beschouwt hij het gebruik van lightsabers als een gewoonte die meer eigen is aan de Jedi dan aan de Sith.