Revan: beide kanten van de Kracht beheersen

Revan, ook bekend als Darth Revan, is ongetwijfeld een van de meest iconische personages in het Star Wars-universum. En met reden: hij werkte aan beide kanten van de Force voordat hij een held van de Oude Republiek werd. Het is een lot dat fans van de saga fascineert. Dus ook al speelt zijn verhaal zich lang voor het eerste deel van het opus af, het tragische verhaal van deze Jedi-ridder is voor velen fascinerend. Een terugblik op het leven van dit opwindende personage.

Hoofdpunten in het verhaal van Revan uit Stars Wars

Darth Revan heeft in zijn leven veel reizen gemaakt. Toch zijn er vijf belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis:

  • Revan’s betrokkenheid bij de Mandalorian Wars: Revan was de eerste Jedi die de Republiek steunde in deze oorlog, ondanks het aanvankelijke verzet van de Jedi Council. Later werd hij de leider van de Revanchisten (Jedi en soldaten van de Republiek).
  • De Slag om Malachor V (3960 BBY): Revan leidde de Republikeinse troepen naar de overwinning in deze slag door Mandalore de Ultieme te doden. Niettemin resulteerde het in de opoffering van vele soldaten en Jedi, noodzakelijk geacht door Revan.
  • Revan’s positie in het Sith Rijk: Darth Revan wordt de Dark Lord van de Sith als hij de Sith ontmoet en zich naar de Dark Side keert.
  • Het unieke inzicht van het personage in de Force: Revan blijft legendarisch vanwege zijn uitzonderlijke beheersing van beide kanten van de Force.
  • Revan’s sleutelrol in de Grote Galactische Oorlog : Revan’s kennis van beide kanten van de Force was een belangrijke factor in de oorlog tussen de Republiek en het Sith Rijk. Dit zal hem in staat stellen om de keizer bij veel gelegenheden het zwaard toe te dienen. Hij speelde zelfs een sleutelrol bij het veiligstellen van het Verdrag van Coruscant, dankzij zijn band met de geest van de keizer.

De oorsprong van de legendarische held van de Oude Republiek in Revan

De fascinatie voor het personage Revan in Star Wars begon al bij de geboorte. Tot nu toe weten we niet precies waar deze Jedi-held is geboren. Volgens de legende is hij rond 3994 BBY ergens op een planeet in de buitenste ring geboren.

Revan ‘s verhaal kan alleen echt verteld worden aan de hand van zijn Jedi-training onder Jedi-meester Kreia. En ook hier verschillen de versies van hoe ze elkaar ontmoetten. Sommigen zeggen dat Kreia hem ontmoette op zijn thuisplaneet. Anderen zeggen dat het Revan zelf was die zijn toekomstige mentor ging ontmoeten. Het mysterie blijft dus compleet, waardoor dit personage nog mystieker wordt voor fans.

Interessant feit

Revan lijkt er altijd op gebrand te zijn geweest om discreet te blijven over zijn identiteit. Toen hij lid werd van de Jedi-orde, raakte hij eraan gewend om zijn gezicht verborgen te houden onder zijn mantel. Later zou hij zelfs zijn mythische masker opzetten.

Revan en zijn band met de kracht

Vanaf hun eerste ontmoeting zag Kreia een groot potentieel in Revan. De jonge Padawan bezat niet alleen een buitengewone kracht en verbinding met de Force, hij toonde ook een grote dorst naar kennis.

Het is een eigenschap die hem drijft om zichzelf zijn hele leven lang te overtreffen, maar het is ook een karakter dat hem een paar problemen zal bezorgen als hij de verschillende paden van de Force verkent.

duistere revan rode sabel

Revan’s intrede in de Jedi-orde

Revan bracht een groot deel van zijn Jedi-training door met meester Kreia. Hoewel hij er altijd op gebrand is geweest om zijn identiteit geheim te houden, blijft hij toegewijd aan zijn training. Zijn dorst naar kennis dreef hem naar andere Jedi-meesters toen hij vond dat hij alles had geleerd wat hij van Kreia moest leren. Hij volgde de leer van Zhar Lestin, Arren Kae en Maître Dorak.

Revan’s kracht werd bewonderd door zijn gelijken. Onder hen is Alek Squinquargesimus (de toekomstige Darth Malak), een andere Jedi Padawan die hij op zijn reizen ontmoet en die zijn trouwe metgezel wordt. Later beschouwde Revan hem zelfs als zijn leerling.

Revan de Revanchist

De episode die voor altijd Revan’s lot bepaalde, was ongetwijfeld de oorlog tussen de Mandalorianen en de Galactische Republiek in 3976 BBY. Toen het nieuws van dit conflict bekend werd, besloten Revan en zijn vriend Alec de Jedi Raad te trotseren. Die hadden geweigerd om zich in de strijd te mengen, ondanks het verzoek om steun van de Republiek en hun eed. Hij verbood zelfs Jedi om deel te nemen aan de oorlog, onder het voorwendsel van een neutrale positie in een conflict dat als politiek werd beschouwd.

In de ogen van de Raad had de Exar Kun Oorlog (of Grote Sith Oorlog), die dertig jaar eerder had plaatsgevonden, hen te veel gekost. Voor hen was de prioriteit van de Jedi voorlopig om zich te concentreren op de strijd tegen de Duistere Kant van de Kracht.

Een visie die niet overeenkwam met die van Revan, gedreven door rechtvaardigheid en empathie. Hij en Alec weigerden nog langer de principes van de Republiek te ontkennen. Ze besloten ten strijde te trekken, ondanks het standpunt van de Raad. Hun motivatie was eenvoudig: het volk van de Republiek beschermen en de miljoenen die in deze tragedie waren omgekomen wreken. Dit markeert de geboorte van Revan the Revanchist en zijn kruistocht tegen Mandalore the Ultimate en zijn troepen.

Interessant feit

Tijdens de Mandaloriaanse Oorlog kreeg Revan zijn masker. In tegenstelling tot wat sommigen denken, behoorde het legendarische accessoire oorspronkelijk toe aan een Mandaloriaanse soldaat die stierf in de strijd bij Cathars, en niet aan Mandalore the Ultimate.

Het masker dat Revan terughaalde van Mandalore the Ultimate na hun gevecht op Malachor V zal verborgen worden op de verloren planeet Rekkad.

duistere revan

Revan’s initiatie in de verschillende paden van de Kracht: het begin van de overgang naar de Duistere Zijde

Volgens de legende besloten Revan en Alec tijdens hun verkenning van de Force om zich vertrouwd te maken met de leer van de Dark Side, de kant van Vader en Maul. Hoewel het oorspronkelijke doel van dit onderzoek het begrijpen van hun tegenstander blijft, zal het eindresultaat heel anders zijn. Sterker nog, de twee vrienden werden uiteindelijk Sith Lords. Maar wat was het begin van zo’n verschuiving?

De geboorte van Darth Revan

De overstap van Revan en zijn trouwe metgezel Alec naar de Dark Side gebeurde niet van de ene op de andere dag. Het was inderdaad tijdens de achtervolging van de laatste Mandaloriaanse overlevenden in de Onbekende Regio’s dat de twee vrienden het Opgestane Sith Rijk tegenkwamen. Ze ontdekken dat sommige Sith de Grote Sith Oorlog hebben overleefd. Ze zitten zelfs achter de oorlog die de Magalorianen voeren tijdens hun verovering van de Melkweg.

Geconfronteerd met deze nieuwe situatie besluiten Revan en Alec (die Malak werd tijdens de Mandalorian Oorlog) de duistere kunsten te leren om hun toekomstige vijanden het hoofd te kunnen bieden. Vervolgens reizen ze naar de planeet van Sith-keizer Vitiate, waar ze slaags raken. De laatste, veel krachtiger dan ze hadden gehoopt, corrumpeert hun geest en duwt ze in de richting van de Duistere Zijde.

De twee voormalige Jedi worden vervolgens geïndoctrineerd om angstaanjagende agenten te worden die in staat zijn om de Republiek te vernietigen. Maar dat is zonder rekening te houden met Revan’s verlangen om voor zichzelf op te komen. Het lukte hem om zich samen met Malak van de betovering te bevrijden.

Darth Revan en Alec (Darth Malak): een tragische vriendschap?

Ondanks hun bevrijding uit de ban van de keizer bleven Revan en Malak zich ontwikkelen in het gerezen Sith-rijk met een precies plan in hun achterhoofd: het melkwegstelsel domineren. Maar dat deden ze voor eigen rekening en niet onder die van de “echte Sith”. Revan riep zichzelf uit tot Dark Sith Lord: Darth Revan. Zijn vriend en leerling neemt de naam Darth Malak aan. Daarna gingen ze op zoek naar de sterrenkaarten die leidden naar een wapen met onmetelijke krachten: de Sterrensmederij.

Tijdens hun reis slaagden Revan en Malak erin de Smederij te veroveren. Ze produceren talloze schepen door ze te voeden met de Dark Side of the Force. Hun verschijning met deze enorme vloot markeert de terugkeer van Revan. Verschillende van zijn volgelingen en voormalige Jedi oorlogsmaatjes zullen hem vergezellen op zijn zoektocht. Ze zullen hem vergezellen naar de Sith Academy op Korriban, waar ze zich zullen vestigen en meer zullen leren over de Duistere Kant van de Kracht.

Maar niet iedereen is blij met deze terugkeer. De Jedi Raad ziet wat er van de oorlogshelden geworden is en stelt een plan op. Ze sturen Jedi naar de Forge om Darth Revan te neutraliseren. Terwijl hij tegen zijn voormalige metgezellen vecht, verraadt Malak hem en valt zijn schip aan in de hoop het te vernietigen.

duistere revan

Revan’s terugkeer naar de Lichtzijde

Revan keert terug naar de Lichtzijde na de Slag om de Sterrensmidse, waar hij zijn toekomstige vrouw, Bastila Shan, ontmoet. Omdat hij was verraden door zijn leerling Darth Malak, was het deze laatste die de Jedi aanvoerde die de Forge aanviel en hem van de dood redde. Zij zal hem dan naar de veiligheid van de Jedi Raad brengen. Ze besloten zijn geest te herprogrammeren en hem opnieuw in te wijden in de Jedi-leer, zodat hij zijn oude vriend kon confronteren.

Revan krijgt geleidelijk zijn geheugen terug en gaat op weg om de Stellar Forge te vernietigen. Dan confronteert hij zijn voormalige leerling en doodt hem. Deze overwinning en de vernietiging van de Forge markeren zijn ware terugkeer naar de Lichtkant van de Force.

Tijdens zijn reizen kwam Revan namens de Jedi meermaals in conflict met keizer Vitiate. Hij werd zelfs door de laatste opgesloten in de gevangenis van Maelström. Vitiate heeft 300 jaar lang geprobeerd zijn geest te corrumperen voordat de Jedi hem konden bevrijden.

Interessant feit

Revan was al machtig als Jedi-ridder, maar zal dat nog meer worden als Darth Raven. Zelfs zijn terugkeer naar de Lichtkant resulteerde in een exponentiële toename van zijn kracht: hij begreep nu beide kanten van de Kracht en kon er zijn voordeel mee doen.

Revan’s plaats in het Star Wars universum

Naast zijn beroemde masker, dat het personage in een sluier van mysterie hult, ligt Revan’s populariteit in zijn achtergrond en zijn kracht.

Revan is vooral bekend in het uitgebreide Star Wars-universum. Hij verscheen voor het eerst in het videospel Star Wars: Knights of the Old Republic. Hij wordt ook genoemd in het tweede deel van het spel: Star Wars: Knights of the Old Republic 2 – The Sith Lords . Hij komt ook voor in de spellen “The Old Republic” en “Heroes of the Galaxy”.

Daarnaast bevatten de Knights of the Old Republic-strips andere werken die verwijzen naar de Oude Republiek in het Expanded Universe. Het was de visuele gids voor Star Wars Episode IX: Skywalker Ascends die de intrede van het personage in het Star Wars-universum markeerde.

Wist je dat?

Fans hebben twee films gemaakt waarin Revan voorkomt, wat de enorme populariteit van het personage aantoont: Sith Wars Ep II – The Legacy Of The Sith (2022) en Broken Souls (2015).

FAQ

Welke kleur heeft het zwaard van Raven?

De kleur van Revan’slightsaber voordat hij zich naar de Dark Side keerde, is niet bekend. We weten echter wel dat zijn sabel rood was toen hij een Sith was, en paars toen hij terugkeerde naar de Lichtzijde. 

Waarom stierf Revan twee keer?

Revan werd eerst gedood in de Foundry door twee Sith, maar herrees vier jaar later als een incomplete versie van zichzelf. Bij zijn terugkeer creëerde de Keizer ook een corrupte versie van zichzelf, dankzij de macht die hij over zijn geest had tijdens zijn gevangenschap. Door deze duistere versie te absorberen sluit hij vrede met zijn twee kanten voordat hij volledig verdwijnt en zijn tweede dood tekent.